05.08.2008. / 10:00

Autor: Plamenko Cvitić

Lokalni izbori u Hrvatskoj

Predizbori za istarskog župana održat će se u prosincu

Udruga Ladonja osmislila je odabir kandidata za istarskog župana po uzoru na američke predsjedničke izbore

Svaki kandidat s pravom glasa na izborima za Županijsku skupštinu 2009. godine koji prikupi 500 potpisa u najmanje deset gradova i općina Istarske županije u igri je za mogućeg župana, pod uvjetom da prihvaća političke smjernice Ladonje, udruge koja je osmislila odabir kandidata za župana po uzoru na američke predsjedničke izbore.

Građani će za kandidate koji se kandidiraju u postupku predizbora moći glasati na biračkim mjestima te telefonom i putem elektroničke pošte. Kandidat koji na predizborima osvoji najveći broj glasova bit će proglašen kandidatom udruge Ladonja za istarskog župana te će u roku od dva mjeseca morati pripremiti predizborni program i dostaviti ga na prihvaćanje svim članovima koalicije.

Predizbori bi trebali biti održani u prosincu ove godine, a prethodit će im izborna kampanja u kojoj će se svi kandidati moći predstaviti potencijalnim biračima. Predsjednik Ladonje Plinio Cuccurin, koji je nazočne članove upoznao s pravilima predizbora, naglasio je da je ova udruga od svog osnutka održala petnaestak skupova i predložila izvršnim vlastima pet-šest projekata, no oni kojima su projekti upućeni o njima se uopće nisu očitovali.

"Zato je očito da je načela i projekte za koje se zalaže naša udruga moguće ostvariti jedino sudjelovanjem u vlasti", zaključio je Cuccurin, a nakon imenovanja za predsjednika predsjedništva za predizbor tinjanski načelnik Vlado Ivetić kazao je da ovakav postupak, nalik američkim predsjedničkim predizborima, još nitko u Hrvatskoj nije provodio.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika