05.09.2008. / 13:57

Autor: Katarina Zorić

Afera Patria

Janša na izvanrednoj sjednici parlamenta o optužbama za korupciju

Na izvanrednoj sjednici govorit će i premijer Janša koji želi ponoviti da su navodi kako je primio mito apsurdni i neistiniti te lansirani iz Slovenije kako bi ga se onemogućilo na parlamentarnim izborima koji se održavaju 21. rujna

Slovenski parlament raspravljat će u utorak na izvanrednoj sjednici o aferi Patria i optužbama na račun premijera Janeza Janše, odlučeno je danas na sjednici kolegija predsjednika parlamenta Franca Cukjatija.

Nakon što je televizija YLE u ponedjeljak objavila da postoje podaci prema kojima je proizvođač vojne opreme Patria, čiji je većinski vlasnik finska država, posao nabave 135 oklopnih transportera i pripadajućeg naoružanja za slovensku vojsku dobio pomoću nezakonitih provizija u ukupnom iznosu 21 milijun eura, te da je "mito" primio i sam slovenski premijer, izvanrednu sjednicu parlamenta najprije je zatražila jedna oporbena stranka, ali su onda za njezino sazivanje potreban broj potpisa prvi prikupili zastupnici vladajuće koalicije desnog centra.

Na izvanrednoj sjednici govorit će i premijer Janša koji želi ponoviti da su navodi kako je primio mito apsurdni i neistiniti te lansirani iz Slovenije kako bi ga se onemogućilo na parlamentarnim izborima koji se održavaju 21. rujna.

Slovenska vlada jučer je Finskoj poslala diplomatsku notu, tražeći objašnjenje, a najavila je i pokretanje sudske tužbe protiv finske televizije zbog iznesenih, a nedokazanih tvrdnji.

Socijalni demokrati (SD), čiji se predsjednik Borut Pahor smatra najozbiljnijim protukandidatom Janši za formiranje buduće vlade, priopćili su da se ne slažu s održavanjem posebne parlamentarne sjednice i kažu da je ona usmjerena u okretanje pažnje birača od pravih tema kojima bi se stranke morale posvetiti u kampanji. "To je politizacija cijelog slučaja kako bi se zaštitio Janez Janša i dobio besplatni termin na televiziji", izjavio je na sjednici kolegija zastupnik SD-a France Bevk.

Sudeći prema dvjema anketama, afera Patria nije dramatično promijenila odnos glavnih stranaka koje se bore za osvajanje 90 mjesta u parlamentu niti posebno oslabila Janšine šanse da dobije još jedan premijerski mandat.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika