08.09.2008. / 12:59

Autor: Katarina Zorić

Prognoza SAD-a

Rusija želi zavladati tržištem energije

"Činjenica je da Rusija svim silama želi, da tako kažemo, zatvoriti tržište, kao i mogućnosti tranzita energetskih proizvoda kroz Rusiju", rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman

Nakon dolaska američkoga potpredsjednika Dicka Cheneya u u Italiju, neimenovani visoki američki dužnosnik ustvrdio je da Rusija  kani zatvoriti svjetsko tržište energije.

"Činjenica je da Rusija svim silama želi, da tako kažemo, zatvoriti tržište, kao i mogućnosti tranzita energetskih proizvoda kroz Rusiju", rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Oni hoće da sve ide kroz Rusiju, a mnogi od nas smatraju da je važno da postoje različiti način pristupa tim resursima. Nijedna zemlja ne bi smjela sasvim dominirati tom isporukom", rekao je.

Cheney je posjetio Azerbajdžan, Gruziju i Ukrajinu u znak potpore tim nekadašnjim sovjetskim republikama nakon rusko-gruzijskoga sukoba oko Južne Osetije. Taj je sukob američki potpredsjednik nazvao moskovskom "grubom agresijom na susjeda".

Europa i Sjedinjene Države žele sačuvati tranzitne pravce nafte i plina kroz istočnoeuropske zemlje koje se smatraju alternativom ruskom opskrbi. 

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika