08.09.2008. / 16:13

Autor: Nina Tomljanović

Hrvatska - EU

Topolanek i Sanader optimisti u otvaranju svih pregovaračkih poglavlja u 2008.

Tri češka prioriteta kad ta zemlja u prvoj polovici 2009. godine preuzme predsjedanje Europskom unijom su, kako je rekao Topolanek, otvaranje gospodarstva Europske unije prema van, energetska sigurnost i očuvanje klime te proširenje EU-a na istok Europe

Češki premijer Mirek Topolanek i premijer Ivo Sanader danas su na sastanku zaključili da Hrvatska ima velike izglede dovršiti otvaranje svih preostalih pregovaračkih poglavlja s Europskom unijom do kraja ove godine te da ih početkom 2009. počne i zatvarati.

"Mi ćemo učiniti sve i optimisti smo, ali ne ovisi sve o nama, nego i o drugoj strani", rekao je Sanader koji je pri tome posjetio da je Hrvatska od preostalih 12 neotvorenih poglavlja već predala pregovaračka stajališta za njih sedam, a da će za još dva predat u rujnu.

Topolnek je izjavio da će Češka poduzeti sve da zatvorimo sva otvorena poglavlja naglasivši da je sa Sanaderom razgovarao i o preostalim poglavljima koja bi mogla biti problematična i zahtijevati veću pozornost.

Tri češka prioriteta kad ta zemlja u prvoj polovici 2009. godine preuzme predsjedanje Europskom unijom su, kako je rekao Topolanek, otvaranje gospodarstva Europske unije prema van, energetska sigurnost i očuvanje klime te proširenje EU-a na istok Europe.

Češki premijer je najavio kako će njegova zemlja do kraja godine ratificirati sporazum o hrvatskom priključivanju Sjevernoatlantskome savezu te je izrazio nadu da ćemo dogodine svečano, po abecedi, sjediti jedan do drugoga u NATO-u.

Premijer Sanader je osim suradnje na području turizma, rekao da se Hrvatska nada unapređenju gospodarske suradnje s Češkom, između ostaloga i protokom češke robe kroz riječku luku, nakon završetka punog profila autoceste Zagreb-Rijeka i nizinske željezničke pruge.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika