10.09.2008. / 12:26

Autor: Hrvoje Šimičević

Milenijski projekt CERN-a

Početak potrage za 'božjom česticom'

Za sada sve ide po planu, poručuju znanstvenici uključeni u projekt, a nastavi li se tako u sljedećih mjesec dana, doći će do prvih sudara protona. Cilj je da u jednom od milijardi sudara nastane Higgisov bozon, koji će se potom raspasti nakon čega će ga detektirati sofisticirani detektori CMS I ATLAS

Najambiciozniji pothvat u povijesti znanosti, kako ga reklamiraju u znanstvenoj javnosti, prije nekoliko sati započeo je u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi. Desetljećima teoretski i praktično konstruiran, te potom izgrađen, pet milijardi eura vrijedan projekt LHC (veliki hadronski sudarač), trebao bi odgovoriti na neka iskonska pitanja postojanja, preko rekonstrukcije uvjeta koji su vladali u trenucima nastanka svemira, a vođena idejom Velikog praska prije 13 milijardi godina.

Više od 8 tisuća znanstvenika iz cijelog svijeta udružilo se ne bi li tehničkim i teorijskim obolom doprinijeli stvaranju potencijalno jednog od najvažnijih trenutaka u povijesti čovječanstva. Osnovica cjelokupnog projekta su protoni, koji će se u pokusima sudarati te prema predviđanjima proizvoditi bljeskove materije i energije. Rezultat toga, nadaju se znanstvenici, biti će stvaranje malih nabora u prostor-vremenu - Higgsovih bozona - koji bi im pomogli u boljem razumijevanju praznog prostora. Praćena pljeskom, u 9:38 ispucana je prva protonska zraka, na prvu četvrtinu kruga cijevi duge 27 kilometara, dok ju je pratila druga, u 9:45 sati, odaslana na duplo veću udaljenost. Nakon polusatne stanke, zalet će se povećavati, te će zraka na kraju napraviti puni krug. Naknadno će se broj zraka i krugovi koje oni prolaze povećati, protoni će se sudarati, s ciljem da prasnu.

Za sada sve ide po planu, poručuju znanstvenici uključeni u projekt, a nastavi li se tako u sljedećih mjesec dana, doći će do prvih sudara protona. Cilj je, kad centar bude u punom pogonu, da u jednom od tisuću milijardi sudara nastane Higgisov bozon, koji će se potom raspasti nakon čega bi ga trebali detektirati sofisticirani detektori CMS I ATLAS. Popularnu 'božju česticu' i ključ razumijevanja mase, koja je do danas ostala 'neuhvatljiva', predvidio je teorijski 1964. godine britanski fizičar Peter Higgs. U višegodišnjem istraživanju, elementarni problem predstavljala je činjenica da inače teoretska teza-čestice koje bi morale biti bez mase te se kretati brzinom svjetlosti, u praksi do sada jednostavno nije bila izvediva.

Na teoretsko rješenje prvi je došao upravo Higgs, koji je objasnio kako svemir ipak nije prazan, čak i kad se čini da je tako, već je ispunjen kvantnim poljem. Razlog pokusa je pokazivanje što bi se eventualno dogodilo kad bi se polje moglo isključiti. Teoretski, sve bi se raspalo jer bi svaka moguća najsitnija čestica krenula brzinom svjetlosti na neku svoju stranu. U CERN-ovu projektu, koji je plod dvadesetogodišnjeg razvoja tehnologije i znanstvenog rada, sudjeluje i šestero hrvatskih fizičara, koji pokušavaju proniknuti u tajnu nastanka svemira: dr. Daniel Denegri, dr. Guy Paić i dr. Danilo Vranić, dr. Vuko Brigljević te dvoje mladih znanstvenih novaka, Senka Đurić i Srećko Morović.

Dvadesetogodišnji projekt tisuća znanstvenika

Projekt vrijedan gotovo 10 milijardi švicarskih franaka radi se pod okriljem Europskog centra za nuklearna istraživanja ili skraćeno CERN-a, organizacije koja u svome članstvu okuplja 20 europskih zemalja. Iako Hrvatska nije jedna od njih, hrvatski fizičari su, zbog svoga znanja i kvalitete, dobili priliku da budu važan dio projekta koji pokušava proniknuti u tajnu nastanka svemira. Prošle godine, Krešo Kadija, Vuko Brgljević, Tome Antičić, Srećko Morović, Tatjana Šuša, Senka Pintarić i Vedran Nikolić, sudjelujući u CERN-ovu projektu, dobili su priliku upoznati se na najnaprednijim svjetskim tehnologijama. Grupa mladih zagrebačkih znanstvenika radila je na algoritmima za filtriranje podataka unutar ovog velikog sustava.

Projekt se inače sastoji od dva eksperimenta. CMS eksperiment pokušava utvrditi prapočetke egzistencije svemira uopće, neposredno nakon velikog praska. Drugi pak eksperiment nazvan Alice traži stanje materije za koje se pretpostavlja da je postojalo par mikrosekundi nakon velikog praska. Na CMS eksperimentu radi 36 zemalja, 155 instituta te 2000 znanstvenika, dok je na ALICE eksperimentu uključeno 30 zemalja, 104 instituta i više od 1000 znanstvenika.

Dr. Guy Paić: jedan od veterana projekta

Dr. Guy Paić jedan je od CERN-ova 'veterana projekta', koji je od samih početaka uključen. "Na CERN sam došao 1987., zajedno s grupom suradnika s Ruđera. U CERN-u je tada započinjao novi ciklus istraživanja sudara teških iona da bi se ušlo u trag novom stanju materije, takozvanoj Kvark gluon plazmi.

Našoj grupi povjerili su gradnju novog detektora, a početkom 90-ih uključio sam se u gradnju eksperimenta ALICE za najveći akcelerator na svijetu Larde Hadron Collider odnosno LHC. U toj kolaboraciji obavljao sam mnoge funkcije, a nekoliko godina bio sam koordinator za fiziku", kazao je Paić u ovogodišnjem intervjuu za Nacional, koji će na minus 269 Celzijevih stupnjeva, zajedno s drugim znanstvenicima pokušati uloviti “Higgsov bozon” ili popularno zvanu “Božju česticu”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika