15.09.2008. / 10:52

Autor: Petra Horvat

Slovenija

Janez Janša: 'Cijenu podjele Italije i Jugoslavije platili su samo Slovenci'

Teza da je Slovenija nakon razgraničenja Italije i Jugoslavije izgubila teritorijalno i demografski pojavila se odmah nakon raspada bivše SFRJ i osamostaljenja obiju država

Slovenski premijer Janez Janša sinoć se na proslavi godišnjice priključenja pokrajine Primorska matici, održanoj u Kopru, osvrnuo i na neriješeno granično pitanje s Hrvatskom, kada je kazao da je to pitanje potrebno riješiti po načelu pravednosti. Janša je naglasio kako je pri rješavanju tog pitanja nužno uzeti u obzir demografske i teritorijalne gubitke Slovenaca nakon razgraničenja Italije i bivše Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata.

Slovenski premijer tvrdi kako su cijenu tadašnje podjele platili samo Slovenci, iako je sav hrvatski teritorij koji je Rapallskim ugovorom bio priključen Italiji, vraćen Hrvatskoj.  "Zbog toga Slovenija glede graničnih pitanja s Hrvatskom inzistira na načelu pravičnosti", izjavio je Janša koji tvrdi da je nakon Drugog svjetskog rata znatan dio slovenskog primorskog teritorija, s Trstom i Gorizijom i više od 100 000 Slovenaca, ostao na teritoriju susjedne države, dok nijedan predalj hrvatske zemlje ni mora na zapadu nije bio otkinut od matice.

Janša je nekoliko puta pozvao na pravičnost pri rješavanju pitanja granice na moru uz stanje 25. lipnja 1991., što je dan osamostaljenja. Janša je svojim govorom nastupio kao središnji govornik na državnoj proslavi "Priključenja Primorske matici" koja se već tri godine obilježava kao državni praznik 15. rujna. Na taj je dan 1947. godine stupio na snagu mirovni ugovor potpisan u Parizu sedam mjeseci prije toga kojim su određene poslijeratne granice Italije i bivše SFRJ, s izuzetkom tzv. Slobodnog teritorija Trsta.

Janša je govorio o važnosti Slovenskog primorja i pomorske orijentacije za razvoj zemlje. "Slovenija se idućih godina može razvijati brzim tempom, ako se ne budu vraćale "stare podjele" i ako se u inozemstvu ne bude pralo prljavo rublje", aludirao je Janša na "aferu Patria", čime je podsjetio na svoju ocjenu da su korupcijsku aferu u inozemstvo lansirali njegovi politički protivnici. Sloveniju očekuju parlamentarni izbori koji se održavaju u nedjelju 21. rujna, a odnosi s Hrvatskom su u središtu interesa političkih stranaka.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika