15.09.2008. / 14:44

Autor: Nina Tomljanović

RS kršila Ustav BiH

Silajdžić pokreće spor pred Ustavnim sudom BiH

Tužba Ustavnom sudu BiH, kako je rekao Silajdžić, je utemeljena na dokazima prikupljenim od lobističkih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, koje je Dodikova Vlada angažirala da promiču RS kao samostalan vanjskopolitički čimbenik

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je optužio vlasti Republike Srpske za kršenje Ustava BiH te je potvrdio da je pokrenuo spor pred državnim Ustavnim sudom kako bi se suspendirale i poništile odluke koje afirmiraju taj entitet kao samostalnu državnu cjelinu. "Vlasti RS-a žele se pozicionirati kao samostalan i odvojen međunarodni subjekt i potpuno zaokružiti takvu vrstu djelovanja", kazao je Silajdžić.

Takvo ponašanje na unutarnjem planu, tvrdi Silajdžić, traje već godinama, a pogoršalo se najavama o izdvajanju RS-a iz "Elektroprijenosa BiH" te pritiscima na Radio-televiziju BiH (BHRT).

Objasnio je da Vlada s Miloradom Dodikom svoje secesionističke planove širi i u inozemstvu te se na taj način miješa izravno u poslove Predsjedništva BiH. "To je zagovaranje vanjske politike koja nema nikakve veze s BiH", kazao je Silajdžić.

Tužba Ustavnom sudu BiH, kako je rekao Silajdžić, je utemeljena na dokazima prikupljenim od lobističkih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, koje je Dodikova Vlada angažirala da promiču RS kao samostalan vanjskopolitički čimbenik. Vlada Republike Srpske je u proračunu za ovu godinu izdvojila oko 2,5 milijuna eura za zastupanje u inozemstvu.

Tako interese RS-a u SAD-u zastupa američka lobistička kuća Quinn Gillespie & Associates uz mjesečnu naknadu od 120 tisuća dolara. To se doznalo, kaže Silajdžić, na temelju uredbe Ministarstva pravosuđa SAD-a kojom su sve lobističke kuće od 2007. vlastima obvezne prijaviti svu komunikaciju s klijentima. "Spor je pokrenut jer smo tek sada dobili dokaze i ovo nema nikakve veze s predizbornom kampanjom", izjavio je Silajdžić.

Dodao je da je ono što rade Dodik i njegovi ministri opstruiranje BiH na putu k Europskoj uniji i provedbe državne vanjske politike.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika