16.09.2008. / 15:38

Autor: Petra Horvat

Crna Gora

Agrokor i Futura plus u utrci za Duvankomerc

Analitičari pretpostavljaju kako je kupnja Duvankomerca samo ulaz za kupnju cijelog Duvanskog kombinata

Natječaj za kupnju akcijskog kapitala crnogorske kompanije Duvankomerc zaključen je danas u 16 sati, a svoje su ponude dostavili Todorićev Agrokor i beogradska tvrtka Futura plus. Crnogorske kompanije "Rokšped" i "Bar-kod", odustale su od utrke iako su otkupile tendersku dokumentaciju.

Duvankomerc je vlasništvo Duvanskog kombinata Podgorica (DKP), a posluje u formi društva s ograničenom odgovornošću i s kapitalom od 5,19 milijuna eura. Kompanija je usmjerena velikoprodaju duhanskih proizvoda, a njenu prodajnu mrežu čine kiosci i skladišta s ukupno 405 radnika. Crnogorska javnost budno prati utrku Agrokora i Future plus, a Agrokor je predstavljen kao najveća privatna tvrtka u Hrvatskoj i jedna od najjačih u jugoistočnoj Europi, a Ivica Todorić kao najbogatiji Hrvat čija se imovina procjenjuje na 420 milijuna eura.

Tvrtku Futura plus kontrolira srpski biznismen Stanko Subotić kojeg srpska policija sumnjiči za krijumčarenje cigareta. Za Subotićem je raspisana i Interpolova tjeralica, a nekim se crnogorskim dužnosnicima predbacivala suradnja s njim. Agrokor je nedavno kupio dvije crnogorske tvrtke, čime u potpunosti kontrolira prodaju tiska u Crnoj Gori. Subotić je još prošle godine najavio interes svoje tvrtke za kupnju i objedinjavanje crnogorskih distributivnih kuća koje se bave prodajom cigareta i novina, među kojima je i državni Duvankomerc.

Ponude su trenutno na razmatranju, a detaljno ih proučava Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja. Ime "pobjednika utrke" trebalo bi biti objavljeno u idućih dvadesetak dana. Crnogorski analitičari procjenjuju kako je kupnja Agrokora samo ulaz za kupnju cijelog Duvanskog kombinata, za čiju će se prodaju ubrzo raspisati natječaj. U igru će se tada vjerojatno uključiti i veliki svjetski proizvođači cigareta koji su i do sada pokazivali zanimanje za crnogorsku tvornicu.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika