17.09.2008. / 11:27

Autor: Hrvoje Šimičević

Kupnja bombi za nuklearke

Izrael sve bliže napadu na Iran

Početkom ovog mjeseca Izrael je donio odluku o mogućnošću samostalnog napada na Iran, ukoliko sankcije SAD-a te europskih zemalja s kojim je uspostavljen čvrsti konsenzus po ovom pitanju; na urode plodom

Američka administracija odobrila je prodaju 1000 komada tzv. buster-bunker bombi Izraelu, nakon što su mjesecima odbijali to učiniti, prenose agencije. Riječ je znatnom vojnom i strateškom približavanju objektivne mogućnosti napada Izraela na iranske nuklearne kapacitete. Naime, buster-bunker bombe su satelitski navođene bombe koje probijaju krute i duboko uzemljene objekte, poput primjerice iranskih nuklearnih postrojenja u Shirazu i Natanzu. Za sada nije poznato kad će se novo oružje dostaviti Izraelu, samo se zna kako je američko ministarstvo obrane obavijestilo Kongres da je prodaja finalizirana. Američka administracija desetljećima uvjetuje tehnološko-vojnu superiornost Izraela s obzirom na okruženje, a posljednji je bio radarski sustav X-Band, s mogućnošću detekcije objekta veličine nogometne lopte na udaljenosti već od 4700 kilometara.

S druge strane, izraelci posljednjih nekoliko mjeseci, suprotno prijašnjoj retorici te vojnom djelovanju usklađenim s američkom vanjskom politikom, sve više promišlja o samostalnom napadu na Iran. Štoviše, početkom ovog mjeseca Izrael je donio odluku o mogućnošću samostalnog napada na Iran, ukoliko sankcije SAD-a te europskih zemalja s kojim je uspostavljen čvrsti konsenzus po ovom pitanju; na urode plodom. Prema procjenama eminentnijih američkih političkih analitičara, Izrael do sada nije imao dovoljne zračne snage za napad na dobro utvrđena postrojenja u Iranu, zemlji koja i dalje tvrdi kako je njihov nuklearni program namijenjen isključivo u mirnodopske svrhe, te da uz prijetnje žestokih sukoba neće posustati u ovom naumu. Iransku vladu posebno je revoltirala izjava izraelski ministra za umirovljenike Rafia Eitana, bivšeg agenta Mosada zaslužnog za uhićenje nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna 1960. godine; koji je prije dva dana za njemački der Spiegel izjavio kako bi izraelci mogli oteti iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada i sprovesti ga na sud u Haagu. Eitan ipak nije otkrio da li izraelci već duže vrijeme zaista pripremaju spomenutu otmicu, ali je još jednom pokrenuo oštre reakcije kako s obje 'sukobljene' strane, tako i od međunarodnih organizacija.

Sve užarenija retorika koja se uvelike odvija na bilateralnom planu, uz povremeno uključivanje zapadnih sila preko neuspješnih diplomatskih sastanaka i tri rezolucije koje su pratile sankcije UN-ova Vijeća sigurnosti prema Iranu, pokrenuta je u lipnju nakon dvije vojne vježbe Izraela nad istočnim Sredozemljem. U njima je sudjelovalo više od stotinu izraelskih borbenih aviona, a vidjelo se da je riječ o vježbanju dalekometnog napada jer su sudjelovali i avioni za opskrbu lovaca gorivom u zraku. Vojni analitičari diljem svijeta zaključili su da je ovo bio pokus kako bi izraelski avioni djelovali u slučaju da dobiju naređenje da napadnu nuklearna postrojenja u Iranu. I neki izraelski vojni izvori potvrdili su da je riječ upravo o takvoj vježbi. Uz brojne analize ovih masivnih zračnih manevra, stajalište većine vojnih i političkih analitičara je da vježba nije napravljena samo zato da bi se ispitale sposobnosti izraelskih vojnih planera i pilota, jer to zapravo i nije bilo potrebno. Naime, nedavni napad na jedno sirijsko nuklearno postrojenje pokazao je njihovu osposobljenost i efikasnost.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika