18.09.2008. / 10:43

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

Zagreb

Akcija 'Indeks': U tijeku uhićenja na zagrebačkim fakultetima

Uz profesore koji se sumnjiče za korupciju, policija bi pravdi navodno trebala privesti i deset asistenata, posrednika i pomagača. Akcija je osim Ekonomskog i Prometnog fakulteta zahvatila i Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Dvadeset i jedan profesor zagrebačkog sveučilišta uhićen je u antikorupcijskoj akciji 'Indeks', doznaje Nacional. Uz profesore koji se sumnjiče za korupciju, policija bi pravdi navodno trebala privesti i deset asistenata, posrednika i pomagača.

Predavači zagrebačkog sveučilišta uhićeni su nakon dugotrajne istrage, a sumnja se da su sudjelovali u namještanju ispita na fakultetima i drugim oblicima zloupotrebe položaja.

Riječ je o Ekonomskom i Prometnom fakultetu. Rano jutros su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj policije Marjan Benko dobili dopuštenje prorektora za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu, Tonka Čurka kako bi policija ušla u prostore Sveučilišta.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, akcija je osim spomenuta dva fakulteta obuhvatila i Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Policija je na obavijesni razgovor privela redovnog profesora Prometnog fakulteta prof. Damira Božičevića, sina dugogodišnjeg dekana tog fakulteta, akademika Josipa Božičevića. Sam Božičević kazao je novinarima kako 'padaju sitne ribe, a krupne ostaju'. Jutros je za početka akcije, ulaz u zgradu fakulteta bio zabranjen svima, a nakon toga puštani su samo studenti s indeksima.

U tijeku je pretresanje kabineta, privođenje osumnjičenih te prikupljanje dokaza, a policija je zapečatila prostorije studentske referade, tajništvo fakulteta te kabinete.

Policija je navodno kod profesora Prometnog fakulteta Veselka Protege ušla za vrijeme upisa ocijena, nakon čega su zatečenim studentima oduzeti indeksi. Prema pisanju Jutarnjeg lista, policija provjerava i kabinete profesorica Jasne Jurum Kipke i Sanje Steiner.

Nešto prije 11 sati, iz zgrade Prometnog fakulteta izašao je novi dekan prof. dr. Ivan Dadić. Zanimljivo, kazao je kako je čuo priče o prodaji ispita, ali da ne zna tko je to radio, dodavši da može jamčiti kako je on 'čist'. Istaknuo je kako će se fakultet organizirati 'u skladu sa situacijom'. Prodekani Zvonko Kavran i Dragan Badanjak su na službenom putu. Sa Ekonomskog i Prometnog fakulteta poručili su kako će svi ispiti danas biti održani, ali vjerojatno sa zakašnjenjem.

U akciji Indeks, koja traje posljednjih nekoliko mjeseci, sudjeluje tristotinjak policajaca, koji su pored fakulteta bili raspoređeni na kućne adrese 60-ak osumnjičenih profesora i ostalih osumnjičenika.

Više informacija o akciji biti će objavljeno na konferenciji za novinare u 13 sati. Akcija je navodno obuhvatila još fakulteta te djelatnika.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika