19.09.2008. / 11:28

Autor: Nina Tomljanović

Hrvatska u NATO-u

Gallegly pozvao na brzu ratifikaciju

Kongresnik Gallegly ističe da će brza akcija na ratifikaciji pristupnih protokola za Hrvatsku i Albaniju poslat poruku da SAD snažno podržava njihovo članstvo

"Pozivam vas da kroz proceduru pokrenete zakonski akt kojim Senat odobrava članstvo u NATO-u za Hrvatsku i Albaniju, prije stanke u radu Senata krajem ovoga mjeseca", poručio je republikanski kongresnik Elton Gallegly u pismu čelnicima Odbora za vanjsku politiku američkog Senata koji čine predsjedavajući Odbora, senator Joe Biden, potpredsjednički kandidat Demokratske stranke, i čelnom republikanskom članu Odbora, Richardu Lugaru.

Kongresnik Gallegly ističe da će brza akcija na ratifikaciji pristupnih protokola za Hrvatsku i Albaniju poslat poruku da SAD snažno podržava njihovo članstvo i želi vidjeti kako im se izražava dobrodošlica kao službenim članicama Saveza na summitu u travnju 2009. godine, kada je ujedno i 60. obljetnica NATO-a.

Gallegly, vodeći republikanski član Pododbora za Europu, Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa u pismu je podsjetio da je predstavnički dom Kongresa 30. srpnja ove godine, jednoglasno prihvatio rezoluciju 1266, u kojoj je čestitao Hrvatskoj i Albaniji na pozivnici za članstvo u NATO-u i pozvao na pravodoban dovršetak pristupnog procesa.

Prema njegovim riječima, američka ratifikacija pristupnih protokola za Hrvatsku i Albaniju je vrlo poželjna ne samo kao signal saveznicima iz NATO-a, već i da bi ojačala blisko prijateljstvo s ta dva balkanska saveznika koji su dali veliki doprinos sigurnosti i stabilnosti regije posljednjih godina.

Gallegly je izrazio želju da SAD bude prva od 26 članica NATO-a koja će ratificirati protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije u Savez iako je to već preuzela Mađarska.

Početkom rujna je vanjskopolitički odbor Senata održao saslušanje o ratifikaciji protokola, uz svjedočenje visokih dužnosnika State Departmenta i Pentagona, na kojem je dana puna potpora za što skorije senatsko prihvaćanje tog dokumenta.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika