19.09.2008. / 17:05

Autor: Hrvoje Šimičević

Akcija Index

Deša Mlikotin Tomić puštena kući

Osim predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pušteni su i profesori Zoran Kovačević, Nina Listz, Silvije Orsag i Boris Sisek. Protiv njih policija nije podigla optužnice za primanje mita, a oslobođeni su i dodatnih istražnjih radnji vezano uz sumnje da su umiješani u korupcijske aktivnosti

Među osobama koje su jutros nakon obavijesnog razgovora i policijske obrade pušteni kućama je i Deša Mlikotin Tomić, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i profesorica na Ekonomskom fakultetu, kao i profesori Zoran Kovačević, Nina Listz, Silvije Orsag i Boris Sisek. Protiv njih policija nije podigla optužnice za primanje mita, a oslobođeni su i dodatnih istražnjih radnji vezano uz sumnje da su umiješani u korupcijske aktivnosti. Potvrdio je to danas dekan Ekonomskog fakulteta Zagreb Darko Tipurić.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec izvijestio je danas novinare o dosadašnjem tijeku akcije Index te je najavio da će do kraja sutrašnjeg dana biti ispitane sve privedene osobe. Do sada je u sklopu akcije Index privedeno 105 osoba, a do danas ujutro na ispitivanju je zadržana 61 osoba. Ostali su pušteni tijekom jučerašnjega dana jer nije bilo zakonske osnove za njihovo zadržavanje.

"To ne znači da su oslobođeni krivnje, ali zakonska osnova za njihovo zadržavanje nije postojala. Policija, USKOK i DORH, ako se pokaže potrebnim, naknadno će podignuti prijave protiv osoba koje su bili umješani u ovaj slučaj", rekao je Borovec, ističući kako će se s podizanjem prijava krenuti tijekom sutrašnjeg dana. Konačan broj podnesenih prijava objavit će se kad istraga završi. Na saslušanju su još uvijek posrednici i studenti, ali većinom su ipak profesori.

Borovec je izvijestio da je u sklopu akcije napravljeno 197 pretraga, od toga 66 stanova, 31 prostorija na fakultetima, 43 vozila, 7 poslovnih prostora, ali ni to nije konačan broj. Zaplijenjeno je 123 indeksa, 540 prijavnica, 22 svjedodžbe i 12 diploma.

Policija je pronašla gotovo 76 tisuća eura i 45 tisuća kuna, a pronađena su i dva pištolja te velika količna streljiva. U skladu s dosadašnjom policijskom praksom, Borovec nije htio otkriti imena osoba kod kojih je to pronađeno.

Pronađeno je i 57 računala te 77 mobitela. "Sada će uslijediti pretrage toga, a to će biti jedan od najiscrpnijih poslova od početka akcije", rekao je Borovec. Osumnjičeni protagonisti korupcije na fakultetima već su duže vrijeme tajno praćeni i prisluškivani, a u akciji su sudjelovali i nekolicina tajnih agenata

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika