20.09.2008. / 12:53

Autor: Petra Horvat

Afera Index

Počelo saslušanje osumnjičenih

Ukupan broj prijavljenih bit će poznat do kraja dana nakon saslušanja i posljednjeg osumnjičenog

Prvi osumnjičenici iz slučaja Index danas su privedeni su na saslušanje u istražni centar zagrebačkog Županijskog suda uz kaznene prijave. Policija je nad osumnjičenicima u proteklih 48 sati provodila kriminalističku obradu. "Privođenja osumnjičenih trajat će cijeli dan", najavio je jučer glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

Zamjenik glasnogovornika suda Ratko Ščekić otkrio je da će, zbog velikog broja osumnjičenih, saslušanja vršiti četvero sudaca, koji će odluku o tome koga će od kazneno prijavljenih zadržati 48 sati,a koga pustiti, donijeti nakon saslušanja. Koliko će ispitivanja trajati ovisi o tome hoće li se privedeni braniti šutnjom ili će iznijeti obranu. USKOK će u iduća dva dana podnijeti istražni zahtjev protiv osumnjičanih koji budu zadržani.

Za sada nije poznato za koja će kaznena djela biti podignuta prijava, niti koliko će osoba biti privedeno istražnom sucu. prema medijskim nagađanjima, dio sveučilišnih profesora četiri zagrebačkih fakulteta i jedne visoke škole biti će osumnjičeni samo za zloporabu položaja i ovlasti, no ne i za primanje mita za upise na fakultete i polaganje ispita.

"Dio privedenih u do sada najvećoj antikorupcijskoj akciji jučer je pušten iz policije jer nije bilo zakonske osnove za njihovo daljnje zadržavanje", jučer su pojasnili iz USKOK-a i policije, no rečeno je i kako će protiv nekih od tih osoba naknadno biti podnesene kaznene prijave.

Akcijom Index obuhvaćeno je 105 osoba, a jučer je na policijskoj obradi bilo 61 osoba, od kojih najveći broj profesora, posrednika i studenata, a u manjoj mjeri roditelja i službenika fakulteta.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika