20.09.2008. / 17:05

Autor: Petra Horvat

Pariz

Francuska: 'U EU-u nema otrovnog mlijeka iz Kine'

U Francuskoj su počele nasumične kontrole kako bi se osiguralo da na tržištu nema kineskog mlijeka za dojenčad

Prema tvrdnji Francuske, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, na europskom području nema otrovnog mlijeka iz Kine, a podsjetila je i na zabranu uvoza mliječnih proizvoda iz Kine koja je trenutačno na snazi. Po pitanju zaštitnih mjera, Europska komisija je od zemalja EU-a zatražila da pojačaju kontrolu na graničnim prijelazima.

"Na europskom teritoriju do danas nije utvrđena prisutnost mlijeka iz Kine", stoji u zajedničkom priopćenju francuskih ministarstava poljoprivrede, zdravstva i gospodarstva, a u tekstu je dodano i da je kinesko ministarstvo 12. rujna potvrdilo da mliječni proizvodi nisu uveženi u EU. Odluka o zabrani uvoza mliječnih  prizvoda iz Kine u EU na snazi je od 2002. godine, a vrijedi "za sve vrste mlijeka, pa i za mlijeko za dojenčad".

"Glavna uprava za konkurenciju, potrošnju i za suzbijanje prijevare (DGCCRF) iz opreza je počela provoditi nasumične kontrole u Francuskoj kako bi bila sigurna da na tržištu nema kineskog mlijeka za dojenčad", stoji u priopćenju.

Nakon smrti četvero djece koja su se otrovala mlijekom u prahu onečišćenoh melaminom, kineska je javnost postala jako uznemirena. Melanin se koristi u proizvodnji plastike, a bogat je nitrogenom što je tvar koja se koristi pri mjerenju količina bjelančevina. Obogačivanjem mlijeka u prahu melaminom može se kontrolirati kvaliteta mlijeka.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika