21.09.2008. / 11:21

Autor: Petra Horvat

Vatrena stihija

Makarskim gasiteljima poslane dodatne snage

Sinoć je počela djelomična evakuacija starih i nemoćnih osoba te djece iz naselja Veliko Brdo, a evakuirano je oko 150 osoba

Veliki požar kod Makarske, koji je počeo u petak noću, još nije ugašen, a u gašenju sudjeluje oko 250 gasitelja sa 70 vozila iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske, Istarske i Dubrovačke županije. U pomoć gasiteljima upućene su i dodatne vatrogasne snage iz Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Varaždinske, Brodsko-posavske, Bjelogorsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, te 50 vojnika. U pomoć su poslani i zrakoplov Canadair, tri zrakoplova Air Tractor, te tri helikoptera s uređajem za gašenje, no još nije sigurno hoće li zbog jake bure u tome uspjeti. Sinoć je počela djelomična evakuacija stanovništva iz naselja Veliko Brdo, a evakuirane su prvenstveno starije i nemoćne osobe i djeca.

"Prihvat evakuiranih je organiziran u dvorani osnovne škole i vrtiću u centru Makarske", rekao je gradonačelnik Makarske i dodao kako je do 0,30 sati bilo prihvaćeno oko 150 osoba, te da je takvo stanje ostalo do jutra. Požarište je, tijekom noći, posjetio i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević u pratnji ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damira Truta, ravnatelja policije Marijana Benka, glavnog zapovjednika Mladena Jurina, županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine i drugih političkih dužnosnika i dužnosnika sustava zaštite i spašavanja. Izaslanstvo se u makarskom Poglavarstvu susrelo s gradonačelnikom i čelnicima Stožera zaštite i spašavanja, te predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice i županom Splitsko-dalmatinskim Antom Sanaderom.

U požaru je do sada stradalo preko 700 hektara borove šume, te dio maslinika. Četiri su vatrogasca lakše ozlijeđena, a nekoliko ih je zatražilo liječničku pomoć zbog iritacije očiju i dišnih organa. Požar je izbio 19. rujna na večer u šumi iznad svetišta Vepric, kod Velikog Brda, u blizini mjesta Krvavice kod Makarske. Prema prvim najavama požar je izbio iskrenjem iz dalekovoda, što je HEP jučer demantirao. Jaka bura je potpirivala požar koji se širio prema Krvavici i Bratušu na jednu stranu, te prema obroncima Biokova na drugu stranu, a u jednom se dijelu iznad magistrale približio i sveštu Vepric, koje je obranjeno od vatre. Požar se nastavio širiti do mora kroz Veprički potok.

U jednom se trenutku vatra opasno približila kućama u mjestu Krvavica, predio Kuk, no vatrogasci su uspješno svladali požar na tom području, da bi ga vjetar zatim ponovno aktivirao nakon čega se vatra proširila prema Promajni. Gasiteljima otežava gašenje nepristupačan teren, te bura koja je na mahove puhala i do 100 kilometara na sat. Vatra nije stavljena pod nadzor tijekom noći s 19. na 20. rujna, ni 20. rujna do 12 sati, no naselja i kuće nisu ugrožene. Protupožarni zrakoplovi i helikopteri pokušali su se uključiti u gašenje jučer ujutro te ponovo oko 13 sati, no zbog jake su se bure vratili u bazu.

Tijekom dana, na požarištu se okupilo preko 200 gasitelja iz vatrogasnih postrojbi iz cijele Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika kao i iz Državnih intervencijskih postrojbi. Također, zbog zaštite su na požarište upućena dodatna vozila hitne pomoći iz Splita. Također, dopunski timovi HMP-a iz Omiša i Splita stavljeni su u stanje pripravnosti. Jaka bura je sinoć oko 21 sat pojačala i razbuktala požar koji je zaprijetio naselju Veliko Brdo, na ulazu u zapadni dio Makarske. Državna cesta D8 ponovno je zatvorena u 21,35 sati u mjestu Krvavice između Makarsek i Brela, a od 22,25 je zatvorena cijela dionica od mjesta Dubci do Makarske, a za promet je ponovo otvorena u 0,45 sati.

Sinoć oko 21,43 iz VOS-a je javljeno da su zatražene dodatne vatrogasne snage iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije te kontinenta. Također, zatraženo je još najmanje 10 cisterni i 30 profesionalnih vatrogasaca. Dio dodatnih snaga iz Ličko-senjske i Istarske županije krenuo je u pomoć još u večernjim satima.

Makarsko požarište je stabilnoŽupanijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina izjavio je da je, nakon teške i neprospavane noći u kojoj nije bilo novih požara, nego se gasila vatra što bi buknula iz stabala zahvaćenih požarom,  jutros na požarištu bilo stabilno. "I dalje se ne može reći da je požar pod nadzorom", dodao je Glavina. Noćas su u pomoć stigle nove vatrogasne snage iz kontinentalnog dijela Hrvatske, te pripadnici policije i vojske.

Na požarištu je jutros vatru gasilo oko 300 vatrogasaca i 120 vozila, a od jutra im pomažu i tri helikoptera. "Zadovoljan sam stanjem na požarištu", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.  od 10,30 gasiteljima pomaže i jedan kanader i jedan air tractor, koji jučer nisu mogli sudjelovati u gašenju zbog jake bure.

Meteorološka situacija je, tvrdi Gradski centar Osejava, danas povoljna, a bura na Makarskom primorju puše od 30 do 40 kilometara na sat i smiruje se. U požaru su izgorila dva drvena električna stupa, pa je prigradsko naselje Veliko Brdo sinoć bilo bez struje i vode, čija je opskrba ponovo počela jutros oko deset sati. Vatra se noćas širila po padinama podno Biokova iznad mjesta Krvavice i Promajne, a od jutros je manjeg intenziteta.

Promet na državnoj cesti D8 normaliziran je, no vozačima se preporuča pozornija vožnja zbog većeg broja vatrogasnih vozila koja se onuda kreću.

Vezane vijesti

F1 - Požar u boksu Williamsa, devetero u bolnici

F1 - Požar u boksu Williamsa, devetero u bolnici

Nakon senzacionalne pobjede Pastora Maldonada na Velikoj Nagradi Barcelone u boksu Williamsa izbio je veliki požar u kojem je ozlijeđeno 30 osoba od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika