21.09.2008. / 14:43

Autor: Petra Horvat

Izrael

Olmert večeras podnosi ostavku

Novi premijer biti će izabran koalicijskim ili prijevremenim izborima

Glasnogovornik izraelske vlade danas je objavio da će izraelski premijer Ehud Olmert večeras u 18,30 sati po srednjoeuropskom vremenu podnijeti ostavku predsjedniku države Shimonu Peresu. Objavljen je i podatak da će Olmert nakon podnošenja ostavke postati tehnički premijer koji će voditi Izrael dok zemlja ne dobije novu vladu, bilo novim koalicijskim sporazumom ili prijevremenim izborima.

Suočen s mogućim podizanjem optužnice zbog nekoliko korupcijskih afera, Olmert je ranije izjavio da će ostavku podnijeti u skladu s pravilima dobrog vladanja. "Povijest će suditi postignućima moje administracije", tada je napomenuo. Na Olmertovo je mjesto predsjednika vladajuće stranke Kadime prije nekoliko dana izabrana ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni.

Ukoliko Livni od predsjednika Peresa dobije mandat za sastav nove vlade, imat će na raspolaganju 42 dana da sastavi novu vladajuću koaliciju. Ukoliko u tome ne uspije, u Izraelu će biti održani prijevremeni izbori. Dosadašnji partneri Kadime u vladi, laburisti predvođeni ministrom obrane Ehudom Barakom, najavili su teške pregovore za opstanak koalicije.

Barak se sastao s glavnim oporbenim čelnikom Benjaminom Netanyahuom iz desničarske stranke Likud kako bi raspravljali o političkoj situaciji. Prema ocjenama analitičara, ova dvojica muškaraca pokušavaju sklopiti sporazum o prijevremenim izborima, zadržati diskreditiranog Olmerta kao tehničkog premijera i time spriječiti da Livni stekne dodatnu popularnost uoči izbora.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika