22.09.2008. / 16:07

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić

Afera "Index"

29 osoba zadržano u Istražnom centru

Zamjenik glasnogovornika zagrebačkog županijskog suda Ratko Ščekić je objasnio kako je u aferi "Index" riječ o više kaznanih djela; od uporabe položaja i ovlasti, posredovanja, primanja i davanja mita

Ukupno 29 osoba protiv kojih je USKOK podnio istražni zahtjev za počinjenjem kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporabe položaja i ovlasti te protuzakonitog posredovanja, jučer je zadržano u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, istražnom sucu je predloženo i određivanje pritvora protiv 27 osoba za koje se sumnja da bi mogli ponoviti kaznena djela ili utjecati na svjedoke.

USKOK od suda traži pokretanje istrage protiv 69 osumnjičenih, od kojih se 22 terete za kaznena djela vazano za Ekonomski fakultet. Već ranije smo pisali, na tom fakultetu postojala je organizirana skupina koja se udružila te zajedno sudjelovala u počinjenju kaznenih djela. Njih devet su profesori, a ostalo su voditeljice referade, posrednici, studenti te jedan otac studentice koji je davao mito.

Istražni zahtjev podnesen je i protiv 11 profesora sa Prometnog fakulteta i jedne zaposlenice studentske referade te još 35 osoba. Jedan od glavnih počinitelja kaznenog djela je prodekan Dragan Badanjak kojem je posrednik b io Mladen Budor.

Kako piše Jutarnji, još deset osumnjičenika terete se da su se udružili kako bi studentima koji su htjeli platiti omogućavali upisivanje ocjena u indeks bez polaganja.

Pritvor je predložen protiv prodekana Badanjka, posrednika Budara, osmero posrednika, zaposlenice referade i još devet posrednika.

Šefica saborskog povjerenstva za sukob interesa i redovita profesorica na Ekomomskkom fakultetu Deša Mlikotin Tomić tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno da je na traženje drugih profesora pustila dvojicu studenata koji su ispite prethodno platili. Ona nije među među 27 osoba za koje je USKOK zatražio određivanje pritvora, a kako se ne sjeća događaja koji joj se stavljaju na teret, razmišlja o pokretanju tužbe zbog povrede ugleda.

Njezina odvjetnica Jadranka Sloković kaže kako je uvjerena u podizanje tužbe.

Sanader: Nastavit ćemo sa suzbijanjem korupcije"Svatko ima pravo na svoju skepsu, ali mi znamo što nam je činiti. Državno vodstvo, a to znači svaka institucija unutar svojih ustavnih ovlasti mora učiniti sve da se suzbije korupcija", rekao je premijer Ivo Sanader komentirajući akciju "Index".

Suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala traži puni angažman svih nadležnih institucija, smatra Sanader.
"Nastavit ćemo sa suzbijanjem korupcije, mi smo u tome odlučni kao i u borbi protiv organiziranog kriminala. Kao što vidite, dolazi do promjena u policiji, i mislim da ćemo ukupnom djelatnošću svih i ako svatko bude činio svoj posao, to suzbiti", rekao je Sanader.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika