22.09.2008. / 14:29

Autor: Hrvoje Šimičević

Opsada (i pljačka) Sarajeva

Andreas: Karadžić i pripadnici UN-a bili su udruženi u organiziranom kriminalu

"Veliki dio ovih aktivnosti omogućili su pripadnici UN-a, jer su, da bi imali pristup gradu, srpskim snagama predale četvrtinu humanitarne pomoći koja je zatim skupo preprodavana", kazao je Andreas

Stručnjak za međunarodnu politiku Peter Andreas, autor knjige "Plave kacige i crna tržišta: biznis opstanka u opsadi Sarajeva" kazao je u intervjuu za ugledni londonski list Financial Times kako je opsada Sarajeva od 1992. do 1995. godine, osim teških ratnih zločina, bila ektremni slučaj organiziranog kriminala, gdje su pasivno, ali i aktivno  sudjelovali UN i zapadne sile, zajedno s Radovanom Karadžićem, kao "pljačkaškim mafijaškim bossom".

"Karadžić je djelovao kao pljačkaški mafijaški boss, zarađujući na nesreći stanovništva i prikupljajući naplate od preuzete humanitarne pomoći, a UN i glavne zapadne sile su sudjelovale u ovom iznuđivačkom poduhvatu, u velikoj mjeri tolerirajući opsadu koju su istovremeno osuđivale", ocjenio je.

Kako isiče Andreas, za vrijeme najduže vojne opsade u recentnoj povijesti, sudjelovali su i pojedinci iz mirovnih snaga UN-a. Karadžić i njegovi suradnici bili su ključni protagonisti za ostvarivanje profita, istaknuo je Andreis,  jer su sustavno pljačkali i otimali humanitarnu pomoć koju su dopremali konvoji UN-a, da bi trgovali hranom, oružjem i drugim sredstvima za vrijeme nažešćih sukoba.

"Veliki dio ovih aktivnosti omogućili su pripadnici UN-a, jer su, da bi imali pristup gradu, srpskim snagama predale četvrtinu humanitarne pomoći koja je zatim skupo preprodavana", kazao je Andreas, dodavši kako je opsada Sarajeva, bila ne samo ratni zločin, već i kriminalni pothvat, a njezin glavni tvorac Karadžić, je i ratni profiter.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika