22.09.2008. / 17:28

Autor: Katarina Zorić

Akcija Index

Pokrenuta istraga protiv svih osumnjičenih

Odluka o pokretanju istrage i jednomjesečnom pritvoru donesena je nakon što su kasno poslijepodne ispitani pritvoreni osumnjičenici. Zbog velikog broja osoba, ali i tri USKOK-ova istražna zahtjeva temeljem kojih su sačinjena tri sudska spisa ispitivala su ih čak tri istražna suca - Ratko Šćekić, Zdenko Posavec i Vanda Senta

Danas je pokrenuta istraga protiv svih 67 osumnjičenih za korupciju na zagrebačkom Sveučilištu, a 27 osoba koji su nakon uhićenja u akciji Indeks"zadržani u okružnom zatvoru u Remetincu u pritvoru će ostati još mjesec dana, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Odluka o pokretanju istrage i jednomjesečnom pritvoru donesena je nakon što su kasno poslijepodne ispitani pritvoreni osumnjičenici. Zbog velikog broja osoba, ali i tri USKOK-ova istražna zahtjeva temeljem kojih su sačinjena tri sudska spisa ispitivala su ih čak tri istražna suca - Ratko Šćekić, Zdenko Posavec i Vanda Senta.

USKOK je izvijestio da je zatražio istragu protiv 69 osoba, ali glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da se u dva spisa navode dvije iste osobe, pa je u najvećoj protukorupcijskoj aferi zapravo osumnjičeno 67 osoba.

Osumnjičeni se terete za davanje i primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje i udruživanje za počinjenje kaznenih djela.

Devčić je rekao da će se osumnjičenici koji nisu pritvoreni po redu pozivati na ispitivanja kod istražnog suca te da bi se tijekom istrage trebalo saslušati i više od stotinu svjedoka.

Pokretanje istrage USKOK je od suda zatražio nakon protukorupcijske akcije Indeks provedene na Prometnom i Ekonomskom fakultetu.

Pritvor je zatražen i određen samo onima koji se terete za počinjenje većeg broja kaznenih djela te za one za koje postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika