23.09.2008. / 16:50

Autor: Katarina Zorić

Smrt 22-godišnje Zadranke

Milinović: Kontracepcijska pilula ne mora biti uzrok smrti

Milinović je demantirao špekulacije da se u splitskoj bolnici liječi još nekoliko pacijentica sa sličnim simptomima. Rekao je da upute za korištenje Yasmina sadrže sve kontraindikacije i moguće nuspojave, a u Hrvatskoj od ukupno 14 prijavljenih nuspojava Agenciji za lijekove u posljednje četiri godine, nije prijavljena ni jedna koja nije opisana u uputstvu za korištenje

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je danas kako iz splitskog KBC-a očekuje izvješće o okolnostima smrti 22-godišnje Zadranke koja je u toj bolnici preminula prošloga od plućne embolije.  Rekao je da se plućna embolija kao nuspojava može povezati s kontracepcijskom pilulom Yasmin, ali ne mora nužno biti uzrok smrti. "Ne možemo tu smrt dovoditi u vezu samo s lijekom Yasmin, već treba ispitati i ostale okolnosti koje su dovele do smrti", kazao je Milinović novinarima.

Milinović je demantirao špekulacije da se u splitskoj bolnici liječi još nekoliko pacijentica sa sličnim simptomima. Rekao je da upute za korištenje Yasmina sadrže sve kontraindikacije i moguće nuspojave, a u Hrvatskoj od ukupno 14 prijavljenih nuspojava Agenciji za lijekove u posljednje četiri godine, nije prijavljena ni jedna koja nije opisana u uputstvu za korištenje.

Ministar zdravstva kaže da je i sam kao ginekolog propisivao Yasmin te je pozvao liječnike u primarnoj zaštiti koji prepisuju oralnu kontracepciju da rade u skladu s postupnikom o propisivanju te pacijentice pravodobno upozore na moguće nuspojave i njihove početne znakove.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika