24.09.2008. / 20:19

Autor: Nina Tomljanović

Hrvatska-EU

Europarlamentarci za ubrzavanje pregovora s Hrvatskom

"Hrvatska ide u pravom smjeru i mogu reći da su pregovori u posljednjih nekoliko mjeseci znatno ubrzani", rekao je Henrik Bendixen, zamjenik šefa odjela za Hrvatsku.

Bendixen je to rekao u Općoj upravi Europske komisije za proširenje na pripremnom sastanku u Europskom parlamentu za sljedeći sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.

S druge pak strane, njemački demokršćanski zastupnik Europskog parlamenta Bernd Posselt izrazio je nezadovoljstvo sporošću pregovora te je za to optužio Komisiju i Vijeće. "Mislim da se pregovori odvijaju presporo, ne znam je li to zbog nedostatka političke volje ili nedostatka kvalificiranog osoblja u našim institucijama. Problem nije u brzini reformi u Hrvatskoj, ona radi vrlo dobar posao, ali nezadovoljan sam kako rade naše institucije Vijeće i Komisija", rekao je Posselt.

S njime se složila i njemačka demokršćanka Doris Pack, koja je izravno zatražila od Komisije da izvrši pritisak na Sloveniju kako bi pristala na rješavanje graničnog pitanja pred međunarodnim arbitražnim tijelom. "Došlo je vrijeme da Komisija izvrši pritisak na Sloveniju da treba ići pred međunarodnu arbitražu, koju Hrvatska već godinama zagovara", rekla je Pack.

Istaknula je da je kao dugogodišnja članica Europskog parlamenta pratila ranija proširenja i da se nikad nije događalo da se zbog bilateralnih problema blokira pristup neke zemlje. "Pratila sam ranija proširenja i nikada prije neka zemlja članica nije blokirala proširenje zbog bilateralnih problema. Bilo je bilateralnih problema između Njemačke i Češke, ali nismo željeli opterećivati češki ulazak u EU-u bilateralnim problemima", rekla je Doris Pack.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika