25.09.2008. / 13:51

Autor: Petra Horvat

In memoriam

Preminuo književnik Stjepan Džalto

Pokop će biti održan 26. rujna u rodnom Voljicu

Stjepan Džalto, hrvatski književnik i svećenik, preminuo je u bolnici u Sarajevu, gdje je zadnju godinu živio u svećeničkom domu.

Džalto je bio član Društva hrvatskih književnika (DKH), objavio je 26 knjiga, od kojih sedam romana. "Naricanja Frane Markanova" i "Čudna zemlja" su njegovi najpoznatiji romani. Objavio je i dvije zbirke pjesama te 15 zbirki priča, balada, drama, monodrama, komedija, putopisne proze i tragikomedija. Za života je surađivao s mnogim listovima i časopisima, te držao niz predavanja u domovini, Njemačkoj, Australiji i Peruu.

Stjepan Džalto rođen je 21. listopada 1931. u Voljicu kod Uskoplja. Za svećenika je zaređen u Đakovu 1959., a kao župnik je djelovao u Rostovu, Brusnici, Obrima, Modriči, Uzdolu i Glavicama kod Bugojna, gdje je s narodom proživio Domovinski rat.

Džalto je od posljedica teškog moždanog udara prije nekoliko godina oslijepio. Sveta misa zadušnica služit će se u petak, 26. rujna u 15 sati u filijalnoj crkvi u Voljicu - Uskoplje, a potom slijedi pokop na mjesnom groblju u rodnom Voljicu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika