27.09.2008. / 14:00

Autor: Katarina Zorić

Optimizam

Swoboda: Hrvatska može u EU do 2011.

Hrvatska, po mom mišljenju, može postati članica EU neovisno o problemima Lisabonskog sporazuma, rekao je Swoboda

Hrvatska može završiti pristupne pregovore s Europskom unijom do kraja 2009. i postati članica Unije 2011. godine, ako se sve bude odvijalo prema planu, izjavio je u Zadru izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

Istaknuo je da ritam pregovora ovisi i o Hrvatskoj, ali i o EU. Upozorio je da u Hrvatskoj prevladava percepcija da se po pitanju borbe protiv korupcije ne radi dovoljno, a potrebna je i reforma pravosuđa te rekonstrukcija i privatizacija brodogradilišta.

Swoboda se dotaknuo i problema s Lisabonskim ugovorom: „Hrvatska, po mom mišljenju, može postati članica EU neovisno o problemima Lisabonskog sporazuma. Iduće godine u lipnju bit će ponovno u Irskoj održan referendum o Lisabonskom sporazumu. Bude li rezultat opet negativan, bit će problema, posebice zbog toga što nekoliko zemalja, Francuska, Njemačka i Danska, ne žele proširenje bez ratifikacije toga sporazuma. Ali, ja smatram, ako Hrvatska ispuni svoj dio pregovora, može postati članica a nakon toga da se rješavaju pitanja Lisabonskog sporazuma. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja koja, nakon Grčke, sama ulazi u EU“.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika