Objavljeno u Nacionalu br. 672, 2008-09-29

Autor: Boris Beck

Galerija

Život najslavnije francuske anoreksičarke

AMELIE NOTHOMB, francuska književna zvijezda napisala je kratku autobiografijuAMELIE NOTHOMB, francuska književna zvijezda napisala je kratku autobiografijuBelgijanka Amelie Nothomb je od 1992. jedna od najpopularnijih frankofonskih književnica čiji se romani prodaju u stotinama tisuća primjeraka, a neki od njih osvajaju i najuglednije nagrade. U Hrvatskoj je upravo objavljen njezin autobiografski roman Biografija gladi u prijevodu Ane Kolesarić i izdanju nakladnika Vuković & Runjić.

Život Amelie Nothomb već je poznat čitateljima njezinih knjiga. U Strahu i trepetu, nagrađenom Velikom nagradom za roman Francuske akademije, otkrila je da je rođena u Japanu gdje je njezin otac bio diplomat. Ljubavna sabotaža odvija se u Pekingu, kamo je otac preseljen nakon Tokya, a radnja Antikriste smještena je na briselsko sveučilište gdje je autorica studirala. Prvi roman Amelie Nothomb, Higijena ubojice, otvara njezinu opsesivnu temu - problemi s ishranom i odrastanjem - što ukazuje da na to da je imala problema s anoreksijom.

Biografija gladi sada popunjava rupe i sažeto izvješćuje o autoričinu djetinjstvu, njezinoj obitelji i stalnim selidbama iz jedne zemlje u drugu, zavisno od očeva premještaja.

Amelie Nothomb otvoreno progovara o svojim problemima, a njih ima zbilja mnogo, od prilagođavanja novoj okolini i druženja s ljudima, do prihvaćanja vlastitoga tijela i duha. Književnost joj je, očekivano, ona hrana koja je utolila njezinu stalnu glad - kako naziva čistu želju. Kao i uvijek, Amelie Nothomb je duhovita, čak sarkastična, i vrlu lucidna u svim svojim zločestim primjedbama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika