30.09.2008. / 14:19

Autor: Petra Horvat

Beograd

Srpski šef diplomacije pozvao zemlje regije da ne priznaju Kosovo

Makedonija i Crna Gora navodno bi mogle u paketu priznati Kosovo

Vuk Jeremić, srpski ministar vanjskih poslova, danas je izjavio kako se nada da susjedne zemlje neće povlačiti "poteze koji bi narušili mir i stabilnost u regiji". Jeremić je to izjavio uoči glasanja o inicijativi Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

Jeremić je naglasio da zemlje regije imaju posebnu odgovornost kada je riječ o očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. "Zbog toga od njih očekujemo da uoči glasanja u Općoj skupštini UN-a ne učine nijedan potez koji bi narušio mir i stabilnost u regiji", dodao je.

Srpski šef diplomacije je ocijenio kako je svako priznanje neovisnosti Kosova i Metohije narušavanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Srbije, a dodao je i kako "nema te zemlje prema kojoj Beograd ne bi adekvatno reagirao", misleći pritom na Makedoniju i Crnu Goru. "Srbija će reagirati suglasno akcijskom planu koji predviđa cijeli niz mjera", odgovorio je na pitanje kakvi se konkretni potezi mogu očekivati.

Napomenuo je i kako, iz perspektive Srbije, u odnosima sa zemljama iz regije najveći problem predstavlja činjenica da su neke zemlje priznale jednostrano proglašenu neovisnost Kosova.

Jeremić je izjavio da odnosi s Hrvatskom "nažalost, nisu tamo gdje bi trebali biti", a spomenuo je tužbu za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. "Nadam se da će Hrvatska odustati od te tužbe", rekao je i dodao kako bi to bio pozitivan signal iz Zagreba.

Istaknuo je i kako je regionalna suradnja jedan od važnijih vanjskopolitičkih prioriteta Srbije i jedan od uvjeta za integraciju zapadnog Balkana u EU. "Regionalna suradnja je središnji strateški prioritet i Beograda i svih vlada u regiji", naglasio je.

Opća skupština UN-a će 8. listopada razmatrati nacrt rezolucije Srbije u kojoj se traži da Međunarodni sud pravde procijeni legalnost proglašenja neovisnosti Kosova.

Tadić pozvao Makedoniju i Crnu Goru da ne priznaju Kosovo

Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je vlade Makedonije i Crne Gore da ne priznaju neovisnost Kosova. Ocijenio je i kako postoji mogućnost podjele Kosova ako budu iscrpljene sve druge opcije u vezi sa statusom Kosova.

Tadić je dodao i kako postoji još mnogo mogućnosti da se pronađe rješenje unutar pojma bitne autonomije. "U sklopu procesa rješavanja pitanja statusa Kosova sve su inicijative legitimne i sve je bolje od situacije u kojoj je jedna strana izgubila sve", rekao je.

Srpski je predsjednik ocijenio da borba Srbije za očuvanje teritorijalne cjelovitosti može završiti povoljno za nju samo ako Beograd bude vodio razumnu politiku i podizao međunarodni kredibilitet zemlje.

Vezane vijesti

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika