02.10.2008. / 10:37

Autor: Nina Tomljanović

Split

USKOK podnio novi istražni zahtjev protiv Cvika

Cvika se tereti da je uz pomoć prijatelja, prijetnjama iz splitskog zatvora, pokušao natjerati svjedokinju da promijeni iskaz u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega

USKOK je podnio novi istražni zahtjev protiv Korčulanskog dilera Jakše Cvitanovića Cvika.

Cvika se tereti da je uz pomoć prijatelja, prijetnjama iz splitskog zatvora, pokušao natjerati svjedokinju da promijeni iskaz u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega.

Njih su dvojica nazvali sestru drugoosumnjičenog te su joj poručili da nazove svjedokinju i prenese joj Cvikovu poruku koja glasi: "ili nas poslušaj ili ćemo ubiti tebe i tvog momka".

Protiv 32-godišnjeg Cvika i još 16 osoba USKOK je u studenom prošle godine podigao optužnicu kojom ih tereti da su preprodavali heroin na otoku Korčuli i na tome "zaradili" najmanje sedam milijuna kuna. Osim za zlouporabu opojnih droga dio skupine je optužen i za "pranje novca", a Cvitanović i za sprječavanje dokazivanja.

USKOK ga tereti da je na području Dubrovnika i Korčule početkom 2003. godine ustrojio zločinačku organizaciju za preprodaju heroina, čiji su članovi i konzumirali drogu. Heroin je nabavljao iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Braća Cvitanović i njihova prijateljica dubrovačka odvjetnica Ana Birmiša optuženi su i za "pranje novca" koji su stavljali na bankovne račune, ulagali u poslovanje svojih tvrtki, kupovali automobile, plovila, motocikle te gradili nekretnine.

Jakša Cvitanović optužen je i za tri kaznena djela sprječavanja dokazivanja. Tereti ga se da je lani u listopadu u Veloj Luci s 10.000 eura podmitio Korčulanina da ga na sudu ne sumnjiči za tešku ozljedu koju mu je nanio drškom pištolja. U USKOK-u tvrde da je Cvitanović i nakon uhićenja u splitskom zatvoru pokušao utjecati na jednog svjedoka da povuče iskaz iz istrage koji ga je teretio. Zauzvrat mu je ponudio besplatnu pravnu pomoć svog odvjetnika. Optužen je i da je putem mobitela prijetio svjedokinji koja je u strahu za svoj život svjedočila u njegovu korist.

Cvitanović je početkom srpnja prošle godine pobjegao korčulanskoj policiji, no nakon gotovo sedam mjeseci skrivanja uhićen je u Splitu.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika