02.10.2008. / 13:41

Autor: Petra Horvat

Jozo Radoš:

'Javna poduzeća provode imenovanja po stranačkom ključu'

HNS- liberalni demokrati zatražit će da javna poduzeća od velikog državnog interesa učine dostupnima javnosti podatke o načinu izbora, uvjetima natječaja, stručnosti kandidata, te stranačkoj pripadnosti članova svojih uprava

Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš danas je optužio nadležne vlasti da u nadzorne odbore trgovačkih društava koja nisu od posebnog državnog interesa imenuju osobe koje nisu državni dužnosnici, te da se ta imenovanja dodijeljuju po stranačkom ključu. Radoš je objasnio i da "dužnosnici mogu biti članovi samo dva nadzorna odbora trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, te za svoj rad ne primaju naknadu".

Napomenuo je da se i imenovanja članova uprava javnih poduzeća, također provode po stranačkom ključu. "Oni imaju prihode koji su veći od prihoda predsjednika Vlade i onda kada su njihove tvrtke u gubicima, subvencionirane od države. Pri tome su njihovi prihodi tajni", istaknuo je Radoš i dodao da su poseban problem velika javna poduzeća, koja su tvrtke od posebnog interesa za građane RH. HNS - liberalni demokrati će stoga zatražiti da sedam najvećih javnih poduzeća dostavi podatke o načinu izbora, natječajnim propozicijama, stručnim referencama i stranačkoj pripadnosti članova uprava tih poduzeća. Radoš je objasnio da se radi o sljedećim poduzećima: HEP, HAC, Hrvatske ceste, HŽ, Hrvatske pošte, Hrvatske šume i Hrvatske vode.

"Isti će zahtjev zastupnici HNS-a podnijeti Vladi u Saboru", kazao je Radoš i dodao da će pritom zahtijevati da svi traženi podaci budu javni, odnosno da ih javna poduzeća istaknu na svojim službenim stranicama. Potpredsjednik stranke HNS- liberalni demokrati za kraj je zaključio da je "imenovanje nestručnih i politički podobnih članova uprava višestruko štetno", jer se,osim što ne znaju voditi tvrtke, "ne znaju izboriti za autonomiju u odnosu na politiku". "Kadrovska politika koju vode unutar tvrtki ista je kakvom su i sami došli na pozicije što dovodi do nekvalitete cjelokupnog sustava", napomenuo je Radoš.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika