03.10.2008. / 12:04

Autor: Petra Horvat

Afera 'dragulji'

Zvonimir Hodak: 'Optužba tužiteljstva je čista fikcija'

Hodak je najavio da će uložiti žalbu na odluku o pritvaranju Zagorca, a nagađanja da je general otuđio dragulje nazvao je fikcijom

Vladimir Zagorec se na saslušanju pred Ernom Dražančić, istražnom sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda, branio šutnjom, a njegov odvjetnik Zvonimir Hodak je odbacio nagađanja da bi umirovljeni general mogao postati pokajnik u slučaju malverzacija vezanih uz nabavu naoružanja u hrvatskom Domovinskom ratu.

Hodak je dodao da se Zagorec šutnjom branio "samo za sada", a najavio je i da će uložiti žalbu na odluku o pritvoru, koja je donešena zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i dokaze, te teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se sumnjiči.

Tužiteljstvo tvrdi da je Zagorec, odlazeći s dužnosti, iz sefa Ministarstva obrane otuđio dragulje. Hodak je tu tvrdnju nazvao fikcijom, odnosno, kako je rekao, alibijem da se protiv Zagorca pokrene postupak. Dodao je kako će sa zadovoljstvom gledati kako će tužiteljstvo dokazati optužbe za koje terete generala.

Također, Hodak tvrdi da se istraga u aferi "dragulji" ne može proširiti niti na jedno drugo kazneno djelo, što je potvrdio i glasnogovornik suda Krešimir Devčić. "Istraga se ne može proširiti niti na jedno kazneno djelo koje se dogodilo prije spomenute afere", kazao je Devčić.

Sutkinja Erna Dražančić, nakon zapremanja žalbe generala Zagorca na odluku o pritvoru, treba uputiti spis Državnom odvjetništvu koje će odlučiti hoće li podići optužnicu ili zatražiti proširenje istrage.

Zagorca se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno, da je pri odlasku s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000,. iz sefa Ministarstva obrane odnio dragulje, namijenjene kupnji oružja za obranu Hrvatske, koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao garanciju za 5 milijuna američkih dolara preuzetih iz MORH-a.

Zagorec se brani šutnjom

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika