03.10.2008. / 14:27

Autor: Nina Tomljanović

Slovenski izbori

Stranka Boruta Pahora i službeno pobjednik izbora

Nakon što su objavljeni službeni razultati, počinje teći rok za konstituiranje novog parlamenta. Krajnji rok je 11. listopada, a najkasnije do 10. studenog predsjednik mora predložiti kandidata za mandatara nakon što se o tome konzultirao s političkim strankama u parlamentu

I službeno je potvrđeno da su najviše glasova i mandata na slovenskim parlamentarnim izborima održanim 21. rujna osvojili Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora te da će on najvjerojatnije biti mandatar za sastav nove vlade, izvijestila je slovenska izborna komisija.

Za SD je glasovalo 320.248 glasača odnosno 30,45 posto, i oni će u parlamentu imati 29 zastupnika. Sa 307.735 glasova birača odnosno 29,26 posto na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnog premijera Janeza Janše koja će imati 28 zastupnika. Treća po redu je liberalna stranka Zares s devet mandata, zatim slijedi umirovljenička stranka DeSUS sa sedam mandata te Nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčića koja je osvojila 56.832 glasova, odnosno 5,40 posto. Slovenska pučka stranka (SLS) i Liberalni demokrati (LDS), stranke su koje su osvojile najmanje glasova i mandata. Obje stranke imat će po pet zastupnika.

Nakon što su objavljeni službeni razultati, počinje teći rok za konstituiranje novog parlamenta. Krajnji rok je 11. listopada, a najkasnije do 10. studenog predsjednik mora predložiti kandidata za mandatara nakon što se o tome konzultirao s političkim strankama u parlamentu. Krajnji rok za glasovanje o novom mandataru u parlamentu je 17. studenoga.

Predsjednik države Danilo Tuerk poslije podne bi trebao priopćiti datum njegova prvog zasjedanja, nakon što na svečanosti primi državnu izbornu komisiju i parlamentarne zastupnike dosadašnjeg saziva.

Još prošlog tjedna mandatar Pahor je započeo neformalne razgovore o vladajućoj koaliciji, u kojoj bi se uz stranku lijevog centra, stranci Zares Gregora Golobiča, te Liberalnim demokratima (LDS) Katarine Kresal pridružila i stranka umirovljenika DESUS sa svojih sedam zastupnika u budućem parlamentu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika