03.10.2008. / 14:28

Autor: Petra Horvat

BiH

U nedjelju općinski izbori u BiH

Udruga Fenix je pozvala Hrvate iz bosanske Posavine, koji sada žive u Hrvatskoj, da dođu na glasanje, za što im je osiguran besplatan prijevoz

U Bosni i Hercegovini će se u nedjelju održati općinski izbori na kojima će se kandidirati gotovo trideset tisuća kandidata, koji će se natjecati za 3186 mjesta u vijećima 139 općina, gradskom vijeću Mostara te u skupštini Distrikta Brčko. Nešto više od 3 milijuna registriranih birača izravnim će biranjem odlučiti i o budućim načelnicima općina te o gradonačelniku Banje Luke, dok se gradonačelnici drugih velikih gradova, poput Mostara i Sarajeva, biraju neizravno glasovima općinskih vijeća.

Na ovim izborima ne postoje kvote po nacionalnom ključu, već se bira prema broju dobivenih glasova za stranačke kandidacijske liste koje su otvorenog tipa. Iznimka su 37 vijećničkih mjesta rezerviranih u nekim općinama za pripadnike nacionalnih manjina koje tamo žive. "Sve je spremno za provedbu izbora koje će nadzirati i nešto više od tisuću promatrača iz inozemstva", kazao je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Suad Arnautović i dodao kako će prvi preliminarni rezultati biti poznati u nedjelju oko ponoći.

Od nešto manje od pet tisuća glasačkih mjesta, koliko će ih biti otvoreno na dan izbora, dio će biti rezerviran za osobe koje nisu uvrštene u popis birača ili žele glasati za tijela vlasti općine u kojoj su živjeli 1991. Prema odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), gotovo osam tisuća osoba koje su se željele registrirati za sudjelovanje na ovogodišnjim izborima, neće to moći učiniti jer im SIP nije priznao isprave kojima su dokazivali svoje bosanskohercegovačko državljanstvo.

Među tim se osobama nalazi i nešto više od dvije tisuće Hrvata prognanih s područja Bosanskog Broda i Dervente, a njima je ostavljena mogućnost da do izborne nedjelje podnesu zahtjev za izdavanjem osobnih iskaznica BiH. Ukoliko takve osobe donesu potvrdu da su takav zahtijev podnijeli, glasanje će im biti omogućeno.

Udruga "Feniks", koja okuplja Hrvate prognane s područja bosanske Posavine, danas je pozvala sve među njima koji sada žive u Hrvatskoj da dođu na glasanje, za što im je osiguran besplatan prijevoz. Izborna šutnja će biti na snazi od subote ujutro pa sve do zatvaranja birališta.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika