10.10.2008. / 13:31

Autor: Petra Horvat

Slučajevi 'selotejp' i 'garaža'

U ponedjeljak počinje suđenje Glavašu i ostalima

Troje suoptuženika će se braniti sa slobode, što je prvooptuženom Glavašu dopušteno od siječnja ove godine. U novoj je optužnici došlo do blažih kvalifikacija, a bitno je smanjen i činjenični opis kojim se teretilo Glavaša

Više od tri mjeseca nakon što je održana posljednja rasprava u slučajevima "selotejp" i "garaža", suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima trebalo bi od idućeg tjedna formalno krenuti iznova. Suđenje će se održati na zagrebačkom Županijskom sudu, a sudom će predsjedati sudac Željko Horvatović. Prema Zakonu o kaznenom postupku, mora početi iznova ako između dviju rasprava protekne više od dva mjeseca.

Na raspravi koja je zakazana za ponedjeljak 13. listopada Glavaš i suoptuženici, koje se treti za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži Sekretarijata za narodnu obranu 1991., trebali bi se očitovati o optužnici.

"Obrana je nezadovoljna odugovlačenjem postupka pa ćemo zatražiti da se svi već provedeni dokazi pročitaju i unesu u spis, umjesto da se nanovo ispituju svi saslušani svjedoci", kazao je Ante Madunić, jedan od Glavaševih odvjetnika, i dodao da se s tim prijedlogom najprije moraju složiti i odvjetnici Ivice Krnjaka, Gordane Getoš-Magdić, Dine Kontića, Tihomira Valentića, Zdravka Dragića te sudsko vijeće.

Madunić je kazao i da su, po novom, tzv. zagrebačka i osiječka optužnica objedinjene u jednu. Prema novoj optužnici, glavaša se više ne tereti za navodno maltretiranje Snežane Berić. Također, ne tereti ga se da je bilo koga maltretirao, već da je "propustio poduzeti mjere da se nezakonita postupanja spriječe i suzbiju".

Za razliku od ranijih rasprava, optuženici Getoš-Magdić, Dragić i Valentić na sud će dolaziti bez lisica na rukama, nakon što im je Ustavni sud ukinuo pritvor u kojem su bili gotovo dvije godine. Prvooptuženi saborski zastupnik Glavaš od siječnja se brani sa slobode, a sada su mu se pridružili suoptuženici Getoš-Magdić, Dragić i Valentić.

Od šestero optuženika iz zagrebačkog pritvora u Remetincu na suđenje će dolaziti samo Krnjak i Kontić. Mirko Sivić je izbačen iz optužnice i njemu će se, zbog teškog zdravtsvenog stanja, suditi u posebnom postupku.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika