13.10.2008. / 11:08

Autor: Hrvoje Šimičević

Pozitivno u Aziji i Europi

Porast Crobexa za 13 posto

Na zagrebačkoj burzi jutros je po otvaranju poslovanja došlo do porasta Crobexa od 10 posto, a dionice jakih kompanija zabilježile se porast dionica

Nakon nekoliko tjedana neizvjesnosti i negativnih trendova koji obilježavaju svjetsko financijsko tržište, analitičari najavljuju kako će od slijedećeg tjedna doći do pozitivnih pomaka. Naime, predviđa se kako će se vrijednosti na burzama spuštati maksimalno 20 posto, poslije čega bi trebalo uslijediti razdoblje u kojem će se osjetiti posljedice intervencija i preventivnih mjera zabilježenih u cijelom svijetu. Naznake ovih najava osjetile su se već početkom ovog tjedna. Na zagrebačkoj burzi jutros je po otvaranju poslovanja, nakon sat i pol, došlo do porasta Crobexa od 13 posto, a zabilježen je i rast cijena dionica jakih kompanija.

Najveći porast zabilježile su dionice Agrokorovih tvrtki. Dionice Leda porasle su za 23 posto, Zvijezde za 20 posto, a Konzumove dionice doživjele su uzlet od 22 posto. Hrvatski telekom trenutačno je na cijeni od 234 kune po dionici. Uz najtrgovanije HT dionice, s 3,7 milijuna kuna prometa do sada, slijedi je dionica Ericsson Nikole Tesle, koja iznosi 1.490 kuna. Europske burze po otvaranju trgovanja zabilježile su u prvim minutama gotovo neznatan, ali prema stručnjacima simboličan pomak, suprotan do sada aktualnom stanju. Na londonskoj burzi tako je došlo do 0,66 postotnog rasta indeksa, a rast dionica banaka najviše je prouzročio da ubrzo poslije dođe do porasta od 5 posto.

U Parizu, indeks CAC 40 iznozi 5.84 posto, a u Frankfurtu 5.62 posto rasta. Najnoviji pomaci u rastu cijena indeksa diljem Europe posljedično se vežu i uz posljednje najave europskih državnika, koji zadnjih tjedan dana pokušavaju ostvariti konsenzus oko 'intervencionističkog' modela za krizom pogođeno tržište, a s epilogom koji je ostvaren u nedjelju navečer. Naime, petnaest zemalja eurozone dogovorilo se o planu koji uključuje jamstva za međubankovne kredite i mogućnost dokapitalizacije banaka.

Objavio je to sinoć francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, ali nije govorio o visini ukupnog iznosa. Okosnica ovog plana odnosi se na sprečavanje stečaja najvećih europskih banaka, preko provođenja dokapitalizacije. Za danas je planirano iznošenje pojedinosti rečenih planova, koji su za razliku od američkog 'rješenja' maksimalno fokusirane na individualno odlučivanje pojedinih zemalja članica. Zajednički će biti paket predloženih mjera, koji će stajati na raspolaganju zemljama članicama, a donesena odluka na snagu bi trebala stupiti krajem tjedna.

Osnovna zamisao ovih mjera, poručili su jučer europski čelnici, jest naplaćivanje državnih jamstava od bankarskih ustanova, strogo prema uvjetima na financijskom tržištu. Sredinom tjedna s mjerama bi trebale biti upoznate sve države članice. Paralelno s usvajanjem, odnosno provođenjem revitalizacijskih planova na tržištu, čelnici država članica Europske unije i dalje rade na ostvarenju nauma prema kojem nastoje pridobiti SAD za preustroj međunarodnog financijskog sustava.

Ipak, u ovom kontekstu korekcija i pozitivnih mijena na svjetskim tržištima, najviše se početkom tjedna mogu osjetiti na Dalekom istoku. Naime, jutros su otvaranjem trgovanja u Kini, Južnoj Koreji i Austaliji zabilježeni pozitivni pomaci. U Hong Kongu tako je zabilježen je rasti indeksa od 3,2 posto, a  u Južnoj Koreji primjerice 3,8 posto.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika