14.10.2008. / 12:42

Autor: Petra Horvat

Oslobođen optužbe za ratni zločin

Odvjetništvo Rađenu ne može dokazati krivnju

Bivšem zapovjedniku srpske Vojne policije Državno je odvjetništvo uspjelo dokazati samo ugrožavanje neovisnosti Hrvatske, što će mu vjerojatno biti oprošteno na temelju zakona o oprostu

Odlukom županijskog državnog odvjetništva u Zadru koje je odustalo od sumnje da je benkovački Srbin Ernest Rađen počinio ratni zločin nad škabrnjskim civilima, kazneno djelo za koje ga se tereti prekvalificirano je u ugrožavanje nezavisnosti Republike Hrvatske, za koje se počinitelje oslobađa na temelju zakona o oprostu.

Županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović potvrdio je da bi Rađen, koji je pritvoren od travnja ove godine, danas trebao biti pušten. "Nakon provedene istrage, nema dokaza da je Ernest Rađen počinio kazneno djelo ratnog zločina, odnosno da ga se ne može dovesti u vezu ni s jednom smrću u Škabrnji, u vrijeme okupacije tog sela", kazao je Galović.

Saslušani oficiri JNA, koji su svjedočili o ulozi vojne policije, potvrdili su da je Rađen bio u Škabrnji, no nisu ga doveli u vezu s počinjenjem ratnog zločina, a saslušani svjedoci ga nisu teretili. Odluka Županijskog državnog odvjetništva treba biti dostavljena istražnom sucu Županijskog suda u Zadru tijekom dana, a sud bi trebao pustiti Rađena iz pritvora na temelju zakona o oprostu.

Rađen je uhićen krajem travnja u Grčkoj gdje je radio kao pomoćni košarkaški trener, a Hrvatskoj je izručen na temelju tjeralice. Za vrijeme srpske agresije i napada na Škabrnju bio je zapovjednik Vojne policije na području Benkovca, u vrijeme srpske paravlasti.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika