17.10.2008. / 18:16

Autor: Nina Tomljanović

Afera Indeks

Proširenje istrage protiv troje profesora i studenata

U slučaju Indeks na zagrebačkom Županijskom sudu se vode tri zasebne istrage protiv 67 profesora sa zagrebačkog Ekonomskog i Prometnog fakulteta, posrednika i studenata osumnjičenih za primanje i davanje mita

Zbog novootvorenih slučajeva kupovanja ispita, USKOK je zatražio proširenje istrage protiv  troje profesora zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti i troje studenata koji su do sada bili među  67 osumnjičenih.

Protiv trojice studenata na zagrebačkom Županijskom sudu se već mjesec dana vode tri zasebne istrage. Dodatno je osumnjičen i profesor  Antun Sertić, za kojeg se sumnja da je u srpnju ove godine dvojici studenata u indeks upisao "dvojke" iz predmeta Elektrotehnika, iako nisu ni polagali ispit. Jedan student je za to, navodno platio 650 eura, a koliko je drugi morao platit za ispit još se ne zna.

Profesorica Sanja Marušić osumnjičena je da je u rujnu ove godine 25-godišnjem studentu za 400 eura prijavila ispit iz predmeta Matematika 2 i upisala prolaznu ocjenu. Novac je dobila od  posrednika koji je za istog studenta navodno za 300 eura kupio ispit i kod profesora Ivana Bošnjaka, tvrde u USKOK-u. Sumnja se da je student posredniku dao 7000 kuna.
Nakon saslušanja devetero osumnjičenih, istražni sudac  Zdenko Posavec trebao bi odlučiti o zahtjevu za proširenjem istrage.

U slučaju Indeks na zagrebačkom Županijskom sudu se vode tri zasebne istrage protiv 67 profesora sa zagrebačkog Ekonomskog i Prometnog fakulteta, posrednika i studenata osumnjičenih za primanje i davanje mita.

Na početku istraga prije mjesec dana pritvoreno je 27 osumnjičenih od kojih je osmero u međuvremenu pušteno na slobodu. Do sada je ispitano 63 osumnjičenika i 40 svjedoka, a do kraj listopada trebalo bi se ispitati preostalih šest osumnjičenika i još 79 svjedoka.

Jučer je zbog davanja mita nepravomoćno na uvjetnu kaznu od šest mjeseci uz  rok kušnje od dvije godine, osuđen 24-godišnji Hrvoje Markota, student  zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Time je Markota prvi osuđenik iz slučaja "Index", a sutkinja Vanda Senta donijela je presudu nakon što je student priznao da je platio ispit i nakon što je s USKOK-om postigao nagodbu o kazni. 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika