21.10.2008. / 18:11

Autor: Hrvoje Šimičević

Najveće zalihe plina

Europska unija i SAD se protiv osnivanja plinskog kartela Irana i Rusije

Čelnici država Unije najavili su kako će se usprotiviti ovakvom plinskom kartelu, ističući kako će, ukoliko dođe do udruživanja zemalja s najvećim zalihama prirodnog plina, doći i do njegovog poskupljenja

Iran, Rusija i Katar, tri države s najvećim svjetskim zalihama plina, razgovarale su u utorak o osnutku plinskog kartela po uzoru na OPEC, a taj projekt budi strahove u Europi i Sjedinjenim Državama. Kako prenose svjetske agencije, prijedlog koji je prošle godine prvi iznio iranski ajatolah Ali Hamnei, dobrano je zabrinuo Europsku uniju, koja polovicu potreba za plinom pokriva uvozom upravo iz Rusije.

Sastanak na kojem je otvorena tema o mogućem osnivanju spomenutog plinskog kartela, održan je u Teheranu, a najavljeno je kako će uslijediti novi razgovori. Čelnici država Unije najavili su kako će se usprotiviti ovakvom plinskom kartelu, ističući kako će, ukoliko dođe do udruživanja zemalja s najvećim zalihama prirodnog plina, doći i do njegovog poskupljenja. Iz Bruxella su već neizravno optužili Rusiju da koristi energiju kao oružje, a kao primjer navode politička razilaženjia sa susjednom Ukrajinom. Iranski ministar za naftu Gholam Hossein Nozari istaknuo je da će se ozbiljno nastaviti raditi na formiranju organizacije zemalja izvoznica plina.

Podaci ekonomskih stručnjaka iz NATO-a, napravljeni prije dvije godine, uključuju i hipotezu kako bi Rusija mogla u svoj plinski kartel uključiti Alžir, Katar, Libiju, zemlje središnje Azije i možda Iran. Zasigurno, takvo udruženje uvjetovalo bi povećanje ruske energetsku dominaciju nad Europom, smatraju stručnjaci. SAD je pak zabrinut jer zbog rastuće potražnje i smanjenja isporuka zadnjih godina sve više ovisi o uvozu prirodnog plina.  

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika