22.10.2008. / 09:38

Autor: Hrvoje Šimičević

SDP-ov zahtjev

Sabor o izglasavanju nepovjerenja Sanaderu

Do sada se za raspravu prijavilo više od 35 SDP-ovih zastupnika, kao i zastupnici HNS-a i IDS-a, koji će također glasati za odlazak aktualnog premijera

U hrvatskom saboru danas će se raspravljati o SDP-ovu zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja premijeru Ivi Sanaderu. SDP je taj prijedlog podnio ubrzo nakon ubojstva Ivane Hodak u centru Zagrebu, ponukani, kako su tada kazali, zbog eskalacije nasilja, nesigurnosti građana, pogoršanja gospodarske situacije te nepripremljenosti procesa ulaska u EU. Nepovjerenje vladi neće biti izglasano, zbog činjenice da stranka koja je podnijela zahtjev nema dostatan broj zastupnika, no sigurno je kako će rasprava biti u najmanju ruku zanimljiva.

Do sada se, naime, za raspravu prijavilo više od 35 SDP-ovih zastupnika, kao i zastupnici HNS-a i IDS-a, koji će također glasati za odlazak aktualnog premijera. Na poprištu rasprave, najavljeno je kako će, zajedno sa Sanaderom, biti pola ministara, među kojima i novi ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, Karamarko i Šimonović. Zastupnici HNS-a i IDS-a na početku nisu željeli podržati SDP-ov prijedlog, ističući kako je trenutačno suvišno raspravljati o tome da li vlada treba otići, jer na ulicama vlada nasilje a 'mafija pokušava preuzeti državu'.

No kasnije su ipak promijenili mišljenje. Iz vlade su pak poručili kako ne podržavaju SDP-ov prijedlog, ističući kako premijer zajedno s ministrima sve čini da bi stvorio sigurnosno okruženje za građane, financijsku stabilnost i finaliziranje euroatlantskih integracija. Retoriku o kriminalu koji se iz dana u dan povećava, iz vlade su demantirali, pozivajući se na statistike, prema kojima je Hrvatska svrstana u gornju razinu sigurnosti zemalja. Sam Sanader neće prisustvovati cjelovitoj raspravi, jer će nazočiti svečanom otvaranju autoceste autoceste Rijeka - Zagreb. Iz SDP-a su poručili kako se ovi događaji ne podudaraju slučajno. Prozivaju aktualnu vlast da namjerno minorizira njihov zahtjev.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika