23.10.2008. / 11:50

Autor: Petra Horvat

Tajna operacija uz suglasnost Moskve

Amerika mađarski uran prebacila u Rusiju

Uran se može iskoristiti za izgradnju nuklearnog oružja, a u teško pristupačan Sibir prebačen je jer u Budimpešti nije bio dovoljno osiguran

"Jednomjesečna operacija tajnog transportiranja obogaćenog urana u količini dovoljnoj za izgradnju šest nuklearnih glava uspješno je okončan", priopćio je američki Nacionalni ured za nuklearnu sigurnost (NNSA).

Uran je transportiran iz mađarskog nuklearnog istraživačkog centra u Budimpešti do ruskog nuklearnog postrojenja Majak u Sibiru. Taj kompleksan projekt nadgledao je dužnosnik NNSA-e Kenneth Baker, koji je potvrdio da je operacija jučer uspješno završena.

Nuklearna pošiljka je sadržavala 13 kontejnera, sa 155 kilograma urana u svakom kontejneru, a izrađeni su tako da onemogućavaju smrtonosnu radijaciju urana.

Uran se može iskoristiti za izgradnju nuklearnog oružja, a u teško pristupačan Sibir prebačen je jer u Budimpešti nije bio dovoljno osiguran.

Pošiljka je brodom putovala iz Budimpešte preko Mediterana, Engleskog kanala i Sjevernog mora, do ruske luke Murmansk, koja je jedina ruska luka u kojoj je dozvoljen transport nuklearnih materijala. Iz Murmanska je opasan teret vlakom prevezen u Majak.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika