23.10.2008. / 12:45

Autor: Petra Horvat

Kontroverzni srpski poduzetnik

Mišković:'Moje investicije na Balkanu blokiraju'

Iako nije direktno optužio Hrvatsku, Mišković je kazao da problema nema samo u Crnoj Gori. 'Nema diskriminacije prema bilo kojem ulagaču, tvrdi glasnogovornik Vlade RH

Srpski poduzetnik Miroslav Mišković požalio se Oliju Rehnu, čelniku EU-a, da se njegove investicije u države bivše Jugoslavije blokiraju. Mišković se Rehnu požalio na sastanku srpskih poslovnjaka sa čelnikom EU-a na kojem se razgovaralo o pridruživanju Srbije EU.

Iako nije direktno optužio Hrvatsku, Mišković je kazao da problema nema samo u Crnoj Gori.

"Nisam upoznat sa sastankom srpskih poduzetnika s Rehnom, no ne želim komentirati ničije pojedinačne istupe o ulaganju u Hrvatskoj", kazao je Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade, koji je dodao da su strana ulaganja u Hrvatskoj obilna, te da se odvijaju prema jasnim i transparentnim uvjetima i natječajima.

"Nema diskriminacije prema bilo kojem ulagaču", kazao je.

"Sloboda trgovina na Balkanu ne provodi se do kraja", tvrdi Mišković, jedan od najbogatijih srpskih poduzetnika, koji je zatražio pomoć europskih čelnika jer njegova tvrtka Delta holding ima velike interese na tržištu na koje, kako tvrdi, ne može doprijeti.

Miškovićeva tvrtka posluje s financijskim sektorom, proizvodnjom i trgovinom hrane i pića, trgovačkim centrima, preprodajom nekretnina i automobila.

Mišković je svojedobno konkurirao za kupovinu nekretnina propale tvornice Zagrepčanka, za što je bio spreman izdvojiti 100 milijuna eura. Zagrepčanka je prodana Institutu građevinarstva Hrvatske.

Tvrtka Agrokor hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića uspješno ulaže, kupuje i posluje na području Srbije.
Miškovićevo je poslovanje obilježeno brojnm kontroverzama.

Kada je nedavno počela prodaja svjetskog branda Costa caffe u Hrvatskoj, njezini su distributeri poricali bilo kakvu povezanost s Miškovićevom tvrtkom, iako on ima ekskluzivno zastupstvo tog branda za područje Balkana.

Unatoč postojanju utemeljenih indicija da se taj odnos pokušao ostvariti prije godinu dana, križevačka mesna industrija Improm također je porekla bilo kakav upravljački ili vlasnički odnos s Miškovićevom tvrtkom.

Niti jedan srpski poduzetnik nije uspio s poslovanjem ili preuzimanjem ičega značajnijeg što bi utjecalo na gospodarsku sliku.

Ivica Todorić je jedan od 20 najvećih i najznačajnijih poduzetnika u Srbiji.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika