03.11.2008. / 09:33

Autor: Marko Biočina

Stimuliranje izvrsnosti

Čelnicima propale američke banke božićnice od 5 milijuna dolara

Američka investicijska banka Goldman Sachs objavila je kako svojim visokopozicioniranim menadžerima planira isplatiti božićnicu u iznosu od 5 milijuna dolara. S obzirom da je u banci trenutno zaposleno 443 ljudi s statusom partnera i da će svaki od njih dobiti najmanje 5 milijuna dolara, nije teško izračunati da će Goldman Sachs u tu svrhu potrošiti minimalno oko 2,2 milijarde dolara.

Iako je isplata milijunskih božićnica partnerima standardna praksa Goldman Sachsa, najveće investicijske banke na svijetu, ove godine ta je odluka naišla na velike kritike u javnosti. Naime, prije tek nešto više od mjesec dana američko ministarstvo financija isplatilo je 10 milijardi dolara pomoći Goldman Sachsu kako bi ublažilo posljedice hipotekarne krize i očuvalo barem djelomičnu likvidnost.

Banka je bila iznimno jako pogođena hipotekarnom krizom, pa su joj ove godine prihodi pali za 47 posto, a vrijednost dionice za više od 50 posto. Usprkos tome, uprava je partnerima odlučila isplatiti milijunske božićnice, što su mnogi u SAD-u okarakterizirali kao nemoralan postupak.

Inače, u SAD-u je već zabilježeno više sličnih slučajeva. Tako je primjerice najveća svjetska osiguravajuća kuća AIG, tek nekoliko dana nakon što je ta institucija spašena direktnom intervencijom američke vlade vrijednom više desetaka milijardi dolara, svojim čelnicima platila luksuzno putovanje. Čelnici AIG-a su se poslije pravdali tvrdeći kako im je bilo potrebno opuštanje nakon vrlo stresnih događaja na poslu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika