06.11.2008. / 17:19

Autor: Katarina Zorić

Europska komisija

Privatizacija brodogradilišta po tržišnim cijenama

"S poljskim brodogradilištima postupamo pošteno na isti način kao i s prijašnjim slučajevima i tako treba nastaviti s hrvatskim brodogradilištima", rekla je Kroes odgovarajući na pitanje hoće li se od Hrvatske tražiti da svoja brodogradilišta privatizira pod istim uvjetima koji se traže od Poljske

Hrvatska brodogradilišta bit će privatizirana prema jednakom modelu kao i poljska bordogradilišta, izjavila je danas povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes. Naime,  Poljska je prihvatila zahtjev Europske komisije da proda aktivu brodogradilišta Gdynia and Szczecin kroz niz "otvorenih, transparentnih, nediskriminacijskih i bezuvjetnih tendera" te da se sredstvima dobivenih od prodaje namire vjerovnici i državi vrate isplaćene državne potpore.

"S poljskim brodogradilištima postupamo pošteno na isti način kao i s prijašnjim slučajevima i tako treba nastaviti s hrvatskim brodogradilištima", rekla je Kroes odgovarajući na pitanje hoće li se od Hrvatske tražiti da svoja brodogradilišta privatizira pod istim uvjetima koji se traže od Poljske.

Pitanje isplate državnih potpora brodogradilištima jedno je najtežih u hrvatskim pristupnim pregovorima. Da bi Hrvatska mogla otvoriti pregovore u poglavlju Tržišno natjecanje mora se naći rješenje koje uključuje prestanak davanja državnih potpora brodogradilištima.

Na pitanje je li Komisija pritiskala hrvatsku Vladu da počne privatizirati brodogradilišta te hoće li uvjeti pod kojima će se poljska brodogradilišta privatizirati vrijediti i za Hrvatsku, povjerenica Kroes je kratko odgovorila: "Da".

"Moramo biti svjesni da treba uložiti puno napora prije nego što Hrvatskoj damo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje, jer inače ne bi bilo pošteno prema poljskim, njemačkim, grčkim i španjolskim brodogradilištima", rekla je Kroes na konferenciji za novinare na kojoj je objavila da je Poljska prihvatila plan Komisije za privatizaciju dvaju brodogradilišta - Gdynia and Szczecin.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika