10.11.2008. / 09:27

Autor: Hrvoje Šimičević

Slučaj 'Maestro'

Osmero optuženih ne osjeća se krivima

Prije pet dana na Županijskom je sudu počeo odvojeni postupak protiv bivšeg potpredsjednika Fonda Ivana Gotovca te poduzetnika Svjetlana Stanića, koji su također optuženi u slučaju Maestro

Osam optuženika iz afere Maestro izjavili su na zagrebačkom Županijskom sudu da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki USKOK-ove optužnice. Danas, naime,  počinje suđenje protiv osmero optuženika iz slučaja "Maestro".

Proces će obuhvatiti suđenje protiv bivših potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića i Roberta Peše, a osim njih voditi će se postupak protiv šefa Službe prodaje nekretnina Fonda Igora Petlevskog, višeg savjetnika u toj Službi Darka Mrkonjića, osječkog poduzetnika i profesora tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medića, odvjetnika Jurja Parazajdera i Asje Piplović te njezinog suradnika Mladena Jandričeka.

Imenovani protagonisti terete se za primanje i davanje mita, pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje i poticanje na te zloporabe. Postupak protiv osmorice voditi će sutkinja Ivana Kršul.

Podsjetimo, prije pet dana na istom je sudu počeo odvojeni postupak protiv bivšeg potpredsjednika Fonda Ivana Gotovca te poduzetnika Svjetlana Stanića, koji su također optuženi u slučaju Maestro. Na prvom ročištu, obojica su izjavili kako se ne osjećaju krivima.

Vrhovni sud trenutačno razmatra da li će prihvatiti USKOK-ovu žalbu, koja je podignuta nakon što je zagrebački Županijski prihvatio ponudu Svjetlana Stanića da se uz jamčevinu od dva milijuna kuna tijekom suđenja brani sa slobode. Stanić se prije manje od dva tjedna predao hrvatskim vlastima uoči najavljenog suđenja, a za njim se tragalo proteklih 16 mjeseci. Gotovac je na sud na Zrinjevcu došao sa slobode jer je sredinom listopada pušten iz pritvora u kojemu je proveo 16 mjeseci.

Akcija "Maestro", odnosno policijsko-uskočka tajna istraga korupcije u HFP-u, doživjela je vrhunac u lipnju prošle godine,kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još nekoliko osoba. Sudska istraga završila je krajem siječnja, a USKOK je sredinom veljače podigao optužnicu. No, od tada pa do početka suđenja prošlo je gotovo punih devet mjeseci.

Mesić: Nadam se da ćemo otkriti dirigente MaestraPredsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u Kutini izrazio nadu da će se u istrazi gospodarskog kriminala i korupcije doći i do onih koji su pljačkali hrvatsko gospodarstvo. Na pitanje novinara očekuje li otkrivanje "dirigenata" iz akcije Maestro, predsjednik Mesić je odgovorio: "Nadam se da ćemo kroz istragu i razgovore s niže rangiranim izvršiteljima doći do onih koji su dirigirali procesom pljačke gospodarstva".

Vezane vijesti

Gotovac i Stanić osuđeni u slučaju "mali maestro"

Gotovac i Stanić osuđeni u slučaju "mali maestro"

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac danas je u ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" nepravomoćno osuđen… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika