10.11.2008. / 17:16

Autor: Katarina Zorić

Dogovor političara u BiH

Lajčak osuđuje Silajdžićevu "sujetu"

"Prve reakcije nisu ohrabrujuće, ali nisu nikakvo iznenađenje. Želio bih reći da sada nije vrijeme za političku sujetu. Sada je vrijeme da se donesu odluke koje su dobre za BiH, ovaj dogovor predstavlja kompromis, a BiH bez kompromisa ne može napredovati. Politička filozofija 'sve ili ništa' u BiH uvijek završi s 'ništa', što smo vidjeli već više puta", rekao je Lajčak

Visoki predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak pozdravio je načelni dogovor čelnika triju najjačih bosanskohercegovačkih stranaka o političkim reformama u zemlji te je osudio kritike toga dogovora koje je uputio bošnjački član predsjedništva BiH Haris Silajdžić kao njegovu "političku sujetu".

"Ja sam pozdravio činjenicu da su se čelnici triju stranaka dogovorili oko važnih pitanja koja su na dnevnom redu. Pozdravljam dogovor domaćih političara i mi stalno ponavljamo da BiH može napredovati samo toliko daleko i toliko brzo ukoliko su sva tri naroda suglasna", rekao je Lajčak. Istaknuo je da je taj dogovor i sadržajno blizak onome što OHR predlaže oko državne imovine, statusa Brčkog, ustavnih promjena i popisa stanovništva.

"Prve reakcije nisu ohrabrujuće, ali nisu nikakvo iznenađenje. Želio bih reći da sada nije vrijeme za političku sujetu. Sada je vrijeme da se donesu odluke koje su dobre za BiH, ovaj dogovor predstavlja kompromis, a BiH bez kompromisa ne može napredovati. Politička filozofija 'sve ili ništa' u BiH uvijek završi s 'ništa', što smo vidjeli već više puta", rekao je Lajčak.

Lajčak je danas u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova i obrane Europske unije na kojem se razgovaralo o političkoj situaciji u BiH. Istaknuo je da je taj dogovor za sada samo "slovo na papiru" i pozvao da se on i provede.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika