11.11.2008. / 08:15

Autor: Nacionalova redakcija

Svi vladini pušači

Pušenje samo u dvorištu Vlade

Zakon o zabrani pušenja pogodit će i neke članove Vlade koji će morati promijeniti svoje radne navike. Umjesto za okruglim stolom u predvorju, neki ministri će prije sjednice morati pušiti na Markovu trgu ili u Vladinu dvorištu. Zabrana pušenja najteže će pasti strastvenim ministrima pušačima Petru Čobankoviću i Marini Matulović-Dropulić, a Branko Vukelić te HSS-ovi ministri Damir Bajs i Božidar Pankretić često će im praviti društvo. Ponekad bi im se mogao pridružiti i šef, premijer Ivo Sanader, koji je strastveno pušenje cigareta navodno zamijenio dimom dobre cigare. No, prema neimenovanim izvorima iz Vlade, Sanader je i dalje ljubitelj duhanskog dima, ali ne dopušta fotografiranje niti javno govorenje o tome.

Podsjetimo se, Sanader je prvo najavio da će u prvoj godini mandata, dakle još 2004, zabraniti pušenje na javnim mjestima, da bi se potom predomislio i 2006. godine je tvrdio kako nema govora o zabrani pušenja. Tada se jako naljutio i javno obrušio na pomoćnika ministra zdravstva Renata Mittermayera koji je najavio Zakon o zabrani pušenja u skladu sa zakonima EU. Tada je iziritirani Sanader izjavio kako je nedopustivo da pomoćnik ministra izlazi u javnost u ime Ministarstva i daje svoje mišljenje, pogotovo je nedopustivo da govori neistinu. Godinu i pol poslije Sanader se složio s tom neistinom. Očito je sadašnji ministar zdravstva Darko Milinović u svojim namjerama ozbiljniji od prethodnika Nevena Ljubičića i ne zanimaju ga njegove kolege pušači, ni šef, niti državni tajnici kao primjerice Anton Palarić i Zrinka Kovačević, ali ni činjenica da gotovo polovica od 170 Vladinih djelatnika puši.

Čistačice u vladi su prije nekoliko dana dobile naredbu zaplijeniti sve pepeljare i u svim prostorijama je pušenje zabranjeno. Dakle, velikom broju pušača jedino preostaje Vladino dvorište ili Markov trg. S obzirom na 80-ak Vladinih pušača, bolje im je da puše u dvorištu, jer Vlada osim pušenja zabranjuje i okupljanje na Markovu trgu. Iako dolazi zima, Vlada zasad nije osigurala niti jednu prostoriju u kojoj bi se mogli okupljati pušači. Prema Nacionalovim izvorima, za sada se svi zaposlenici pridržavaju pravila, no ipak Zakon je nedorečen i nejasan te bi mogao doživjeti sudbinu zakona iz vremena premijera Ivice Račana, također strastvena pušača, kada je zabranjeno pušenje u svim institucijama. Tada je službeno propisano da se u Vladi smije pušiti samo u čajnim kuhinjama, no ta praksa je ubrzo ukinuta te su se svi vratili pušenju u uredima.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika