11.11.2008. / 17:06

Autor: Katarina Zorić

Radimir Čačić:

Prijedlog zdravstvene reforme je diskriminacijski prema bolesnima i siromašnima

"Poruka te tzv. zdravstvene reforme jest da radno sposobni mogu ići u privatna osiguranja, koja zbog svoje konkurentnosti mogu raditi i 24 sata, a ostali građani stari i bolesni zdravstvenu će zaštitu moći i dalje dobivati u jadnom i podfinanciranom državnom sustavu zdravstva", rekao je Čačić

Prijedlog zdravstvene reforme je diskriminacijski prema bolesnima i siromašnima te predstavlja Vladinu podvalu jer predviđa preraspodjelu novca u džepove privatnih zdravstvenih osiguravatelja, rekao je danas predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić.

"Poruka te tzv. zdravstvene reforme jest da radno sposobni mogu ići u privatna osiguranja, koja zbog svoje konkurentnosti mogu raditi i 24 sata, a ostali građani stari i bolesni zdravstvenu će zaštitu moći i dalje dobivati u jadnom i podfinanciranom državnom sustavu zdravstva", rekao je Čačić.

Rekao je kako zdravstvu godišnje nedostaje između tri i četiri, a ponekad i pet milijardi kuna zbog lošeg upravljanja sustavom, ali i zbog toga što država ne podmiruje 12,5 posto sredstava ili oko 2,5 milijarde kuna koje je dužna plaćati za određene socijalne kategorije građana u kojoj su djeca, studenti, rodilje, umirovljenici i nezaposleni.

Ističe kako se još jednom pokazalo da Vlada nema ni vizije, ni strategije razvoja, te da poteze povlači samo kada stvari dođu do zida. Čačić predviđa katastrofalne posljedice i za zaposlene u brodogradnji jer Vlada nije osmislila temeljni plan što će učiniti, ako se zatvori pola brodogradilišta. "Mi nemamo plan što sa radnicima, u kakve paralelne proizvodnje krenuti, kako koristiti kapacitete te kako dojučerašnje industrijske zone pretvoriti u vrijednost kojom će se namiriti šteta", kaže predsjednik HNS-a i podsjeća da za izradu takve strategije imamo još nepunu godinu dana. Vlada rješavanje pitanja brodogradnje namjerava razvući zbog lokalnih izbora, ali je nerješavanje problema i glavna strategija sadašnje Vlade, smatra čelnik HNS-a.

Strategije nema ni u području energetike, jer je tek jučer otvorena javna rasprava, umjesto da je Vlada već konzultirala stručnjake, proanalizirala opcije te krenula u izgradnju elektrane na ugljen, a otvorila proces priprema za gradnju nuklearne elektrane bez obzira hoće li se graditi ili ne, smatra Čačić.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika