12.11.2008. / 11:13

Autor: Katarina Zorić

Nema dogovora

Rusija odbacila američke prijedloge o raketnom štitu

Washington je Moskvi uputio prijedloge koji su trebali odagnati zabrinutost Rusije u svezi raketnog štita u Europi

Rusija je odbacila američke prijedloge o sustavu raketne obrane koji Washington namjerava postaviti u Poljskoj i Češkoj. "Rusija je spremna surađivati sa SAD-om o europskoj sigurnosti, ali upućene prijedloge smatra nedovoljnim", rekao je agenciji Itar Tass neimenovani izvor u Kremlju.

"Sadašnja američka administracija želi pod svaku cijenu isključiti bilo kakve rasprave. Zbog toga će novi američki predsjednik morati preuzeti odgovornost za ono što je učinila prethodna garnitura", dodao je izvor u Kremlju.

Naime, Washington je Moskvi uputio prijedloge koji su trebali odagnati zabrinutost Rusije u svezi raketnog štita u Europi. Podsjetimo, ruski predsjednik Dimitrij Medvedev prošli je tjedan najavio raspoređivanje ruskog raketnog sustavu u blizini poljske granice.

Washington si ne može priuštiti Hladni rat

Šef talijanske diplomacije Franco Frattini rekao je u razgovoru za današnju La Repubblicu da SAD mora promijeniti pristu u pogledu proturaketnog štita u Istočnoj Europi. On smatra da si Washington ne može dopustiti hladni rat s Rusijom.

Komentirajući spremnost novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame da pošalje pojačanja u Afganistan, Frattini naglašava da si "američka administracija, angažiranija u Afganistanu nego prije, ne može dopustiti hladni rat s Ruskom Federacijom".

Nova američka administracija "neće si moći dopustiti raspoređivanje proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj jer si ne može priuštiti posjedovati ruske rakete u Kalinjingradu", nastavlja ministar. "Savjetujem SAD-u da promijeni pristup: Rusija je loše interpretirala američki proturaketni štit, smatrajući ga znakom neprijateljstva.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika