13.11.2008. / 10:12

Autor: Hrvoje Šimičević

Povjerenik EK-a Sanaderu:

Rehn: Pitanje brodogradnje trebate riješiti što prije

Ne možemo imati dvostruke kriterije. Ne može Hrvatska proći bolje od Poljske, Rumunjske ili bilo koje države. Hrvatska ima najveće poticaje za brodogradnju po glavi stanovnika u cijeloj Europi", kazao je Rehn

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn i premijer Ivo Sanader složili su se nakon jučerašnjeg sastanka kako je žestoka borba protiv organiziranog kriminala te reforma pravosuđa trenutačno prioritetna stvar za Hrvatsku koja se nada završetku pregovora s Unijom krajem 2009. godine.

Rehn je jučer stigao u služeni posjet Hrvatskoj, nekoliko dana nakon izvještaja Europske komisije o trenutačnom pregovaračkom stanju i napretku Hrvatske u rješavanju problema koji su najizrazitiji u rečenim poglavljima. Rehn je pozvao nadležne vlasti u Hrvatskoj da što prije razriješe recentna ubojstva koja se događaju na zagrebačkim ulicama."

U svjetlu dvaju ubojstava koja su se nedavno dogodila u Zagrebu očekujemo odlučne mjere. Da policija, Državno odvjetništvo i sudovi pokažu konkretne rezultate. Očekujemo privođenje krivaca pravdi", kazao je Rehn. Pozvao je i Sanaderovu vladu na konačno rješavanje pitanja brodogradilišta; problema koji se posljednjih mjeseci promaknuo u elementarno političko pitanje, kao i barijera ka finalnim pregovaračkim nakanama Hrvatske.

U Hrvatskoj je i dalje stvorena atmosfera kako se neka brodogradilišta u procesu restrukturiranja neće zatvoriti. Međutim, Rehnova poruka kako Hrvatska mora riješiti ovaj izuzetno težak posao, nastavak je konstantnih sugestija iz Bruxellesa, odakle su zemlje članice Hrvatskoj jasno dale do znanja (konkretno, u dva navrata) da ne prihvaćaju pripremljene vladine programe sanacije svih brodogradilišta.

Drugim riječima, iako je Vlada zbog brojnih (pa i političkih) razloga do sada nastojala kompromisnim rješenjima sanirati ovaj problem, očigledno je ostao rezolutan stav Komisije; koja neće otvoriti pregovore oko tržišnog natjecanja sve dok ne dođe do drastičnijih mjera. "Ne možemo imati dvostruke kriterije. Ne može Hrvatska proći bolje od Poljske, Rumunjske ili bilo koje države. Hrvatska ima najveće poticaje za brodogradnju po glavi stanovnika u cijeloj Europi",  kazao je Rehn, poručivši kako rezultate po ovom pitanju očekuje u kratkom vremenskom razdoblju. Istaknuo je da postoje realni izgledi da se u kraćem vremenu postigne sporazum o brodogradnji, no dodao je da se realizacija tog posla ne može očekivati odmah.

Premijer Sanader je poručio da je Hrvatska; u jeku problema s kojima se trenutačno suočava Unija, kao što su reformske poteškoće sa Lisabonskim sporazumom i uvjetno rečeno stopiranje proširenja EU-a ili pak gospodarska kriza koja je već dobrano utjecala na tržišta pojedinih zemalja; u izvještaju Europske komisije dobila najbolju moguću vijest što je mogla. Iako je s obzirom na stav Njemačke i Francuske koje navodno odbijaju proširenje bez Lisabonskog sporazuma izvjesno da će spomenuti problemi možda dijelom utjecati na Hrvatsku, nakon posljednjeg izvještaja EK-a, odsaslan je očigledan signal Hrvatskoj vladi kako o njima ovisi hoće li se i na koji način sami pregovori privesti kraju.

Naime, iako je na stranicama izvješća koje se odnose na Hrvatsku, nekoliko puta ponovljeno kako je prema planu moguće završavanje svih tehničkih dijelova pregovora do kraja 2009. godine, te je u tom smjeru objavljen i hodogram nastavka pregovora; nigdje se izrijekom ne spominje konačan datum i čvrst rok po ovom pitanju. "Datum završetka pregovora krajem iduće godine nije fiksan te da se može mijenjati", poručio je Rehn.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika