15.11.2008. / 12:22

Autor: Katarina Zorić

Slovenski mediji:

Pahor će pokušati revidirati ugovor s Patrijom

Prva oklopna vozila Patrije trebala bi Slovenskoj vojsci biti predana idućeg tjedna, ali je dinamika njihove isporuke u zakašnjenju, među ostalim i zbog afere do koje je došlo prije dva mjeseca. Podsjetimo, prije parlamentarnih izbora u Sloveniji finska televizija YLE u jednom svom prilogu navela je da je Patria za osiguranje 278 milijuna eura vrijednog posla podmitila neke slovenske dužnosnike, uključujući i samog premijera Janeza Janšu koji je to energično demantirao

Nova slovenska vlada pokušat će revidirati ugovor sa finskom kompanijom Patria zbog planiranog smanjivanja sredstava. Prema revidiranom ugovoru do 2012. godine ministarstvo obrane od tog bi proizvođača vojne opreme trebalo kupiti 135 oklopnih oružanih transportera, namijenjenih uglavnom za potrebe slovenskih vojnika koji sudjeluju u mirovnim operacijama, objavio je ljubljanski dnevni list Dnevnik. Informacija je neslužbena, kako navodi list, ali ju je potvrdilo više njihovih izvora u budućoj vladi.

Prva oklopna vozila Patrije trebala bi Slovenskoj vojsci biti predana idućeg tjedna, ali je dinamika njihove isporuke u zakašnjenju, među ostalim i zbog afere do koje je došlo prije dva mjeseca. Podsjetimo, prije parlamentarnih izbora u Sloveniji finska televizija YLE u jednom svom prilogu navela je da je Patria za osiguranje 278 milijuna eura vrijednog posla podmitila neke slovenske dužnosnike, uključujući i samog premijera Janeza Janšu koji je to energično demantirao.

Tijekom predizborne kampanje buduća Pahorova vlada najavljivala je, među ostalim, i smanjenje vojnih troškova. Buduća ministrica obrane Ljubica Jelušič, inače članica Pahorovih Socijalnih demokrata, potvrdila je ovih dana da će obrambeni proračun biti temeljito smanjen. Dodala je da će smanjenje sredstava za vojsku morati biti proporcionalno sa smanjenjem troškova za druge resore i da racionalizacija ne smije dovesti do smanjenja sigurnosti vojnika i zaposlenih u vojsci.

Slovenska vlada, prema  informaciji Slovenskog radija, pokušat će revidirati ugovor s Patrijom tako da se broj oklopnih vozila iz ugovora sklopljenog prije dvije godine smanji na polovicu.

Međutim, ljubljanski Dnevnik navodi da o mogućnosti odustajanja od spomenutog posla sa ministarstvom obrane razmišlja Patrijin posrednik u sklapanju posla isporuke oklopnih vozila, poduzeće Rotis.

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič izjavio je za Dnevnik da su najprije bili ponosni na to da su dobili tako važan posao posredništva, ali da ga je razvoj događaja oko tog slučaja i afera koja je u Sloveniji u vezi s tim nastala razočarala jer to škodi ostalim poslovima Rotisa.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika