15.11.2008. / 13:00

Autor: Branimir Lozej

Prijedlog reforme zdravstva

Milinović "brani" reformu zdravstva

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi predstavio je reformu cijelog zdravstvenog sustava koja je izazvala negodovanje oporbe, ali i građana Hrvatske

"Naša zemlja okrznuta je svjetskom globalnom krizom. Stoga će i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ukalkulirati nove uvjete, ali bez posljedica za pacijente i liječenje", rekao je ministar Darko Mailinović u intervjuu za Večernji list u kojem objašnjava prijedlog reforme zdravstva.

Naime, prijedlog zdravstvene reforme naišao je na kritike građana, medija, ali i oporbenih stranaka. Tako je u zadnjih je nekoliko dana ministar zdravstva i socijalne skrbi Milinović najzaposleniji, ali i najkritiziraniji ministar u Hrvatskoj. Činjenica kako će teško uvesti reformu zdravstva tijekom globalne ekonomske krize ministra Milinovića ne zabrinjava.

Reformi zdravstva najviše zamjeraju jer nije obuhvatila sva njena područja, govori se i o amerikanizaciji sustava, a mnogi zamjeraju ministru kako ju nije dobro prezentirao.

"Predstavio sam reformu na najbolji mogući način,ali je pitanje kako su to neki htjeli razumijeti. Oni koji vide amerikanizaciju u reformi, ili ne razumiju reformu ili je neće razumjeti", dodaje Milinović. Na prijedlogu reforme zdravstva radilo je stotinjak ljudi u razdoblju od oko osam mjeseci, a samo se vrlo mali dio reforme odnosi na financiranje i participaciju lijekova.

Većina je okrenuta prema reorganizaciji cjelokupnog zdravstva u Hrvatskoj koja će trajati godinama, a između ostalog donijet će jednake cijene bolničkih usluga u svim bolnicama Hrvatske. Kako objašnjava ministar Milinović tih četiri milijuna Hrvata neće morati ništa dodatno izdvajati za zdravstveno osiguranje. Tako će četveročlana obitelj izdvajati jednak iznos za zdravstveno osiguranje koji izdvaja i sada. Izdavanja ostalih, nešto manje od pola milijuna, Hrvata neće se uvelike povećati.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika