16.11.2008. / 10:10

Autor: Katarina Zorić

Summit svjetskih čelnika u Washingtonu

MMF i Svjetska banka pozdravili zaključke summita G-20

Čelnici G-20 iskazali su predanost da se MMF-u, Svjetskoj banci i drugim međunarodnim financijskim institucijama osiguraju dovoljna sredstva da nastave igrati svoju ulogu u prevladavanju globalne krize. Japan je zasebno obznanio spremnost da MMF-u posudi 100 milijardi dolara, a japanski premijer Taro Aso pozvao je Kinu i bogate zemlje Zaljeva da učine isto

Čelnici Skupine G-20 koja okuplja industrijalizirane zemlje i nova gospodarstva poput Kine, Indije, Brazila i Južne Koreje, na završetu summita u Washingotonu najavili su poduzimanje niza hitnih i dugoročnih mjera za stabiliziranje financijskog sustava, poticanje domaće potražnje, pomoć novim gospodarstvima i zemljama u razvoju pogođenim krizom te za jačanje regulatornog okvira. Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka pozdravili su te odluke.  

Čelnici G-20 iskazali su predanost da se MMF-u, Svjetskoj banci i drugim međunarodnim financijskim institucijama osiguraju dovoljna sredstva da nastave igrati svoju ulogu u prevladavanju globalne krize. Japan je zasebno obznanio spremnost da MMF-u posudi 100 milijardi dolara, a japanski premijer Taro Aso pozvao je Kinu i bogate zemlje Zaljeva da učine isto.

Generalni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn pozdravio je ishod dvodnevnog summita, nazivajući usuglašeni plan akcije "značajnim korakom međunarodne zajednice, prema jačoj suradnji usmjerenoj rješavanju globalne financijske krize i podršci kapacitetima MMF-a da pridonese tim naporima".

"Zajedničko priopćenje G-20 daje MMF-u središnju ulogu kod odgovora na krizu kao i kod predlaganja kako reformirati svjetska financijska tržišta", naglasio je Strauss-Kahn.

Globalna zastupljenost na summitu u Washingtonu, prema njegovim riječima, pokazuje da "novi svjetski ekonomski poredak koji se razvija, ima više dinamike i širu uključenost nego i jedan viđen do sada". Strauss-Kahn je posebno naglasio kako je važna predanost sudionika summita da se "prihvaćeni akcijski plan energično i u cjelosti provede".

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick ocijenio je kako je najvažnije da nakon zaključaka summita uslijedi akcija, ističući da građani od svojih čelnika očekuju "globalni, koordiniran i brz odgovor" na krizu.

Smatra da je ovo korak naprijed, da se čelnici razvijenih gospodarstava sastaju s čelnicima rastućih ekonomskih sila, ali je upozorio da niti najsiromašnije zemlje u razvoju ne smiju biti zaboravljene.

"Godišnja pomoć do 100 milijardi dolara najsiromašnijim zemljama, samo je kap u moru u usporedbi sa bilijunima dolara koji se sada koriste za financijsko spašavanje u razvijenom svijetu", upozorio je Zoellick.

Naglasio je da će Svjetska banka nastaviti pružati svoje financiranje, ideje, inovativne proizvode i partnerstvo kako bi pomogla zemljama u razvoju te dodao kako je ohrabren predanošću čelnika G-20 da Svjetskoj banci osiguraju dovoljna sredstva za ispunjavanje tih zadaća.

Čelnici Skupine G-20 najavili su i održavanje drugog summita do 30. travnja iduće godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika