17.11.2008. / 15:42

Autor: Marko Biočina

Ambiciozni planovi ruskih naftaša

Lukoil do 2012. godine u u Hrvatskoj želi imati 150 benzinskih postaja

U kompaniji zasad ne žele otkriti koliko novca ukupno kane investirati u Hrvatskoj te koje bi tvrtke u našoj zemlji mogle biti moguća meta za preuzimanje

Nakon što je sredinom ove godine velika svjetska naftna kompanija Lukoil kupnjom Europa mila ušla na hrvatsko tržište, sad su iz sjedišta te kompanije najavili velike planove za hrvatsko tržište. Lukoil u Hrvatskoj planira posjedovati 150 benzinskih crpki, a već do kraja 2011.

Lukoilova mreža trebala bi se sastojati od 100 postaja. Ako se ti planovi realiziraju, Lukoil bi već za tri godine trebao povećati svoj tržišni udjel na hrvatskom maloprodajnom tržištu naftnih derivata sa sadašnjih 3 na željenih 20 posto. Taj razvoj temeljit će se na jakom investicijskom ciklusu, a Lukoil, osim gradnje novih crpki, razmatra i mogućnost akvizicije nekog od već postojećih lanaca. Ipak, u kompaniji zasad ne žele otkriti koliko novca ukupno kane investirati u Hrvatskoj te koje bi tvrtke u našoj zemlji mogle biti moguća meta za preuzimanje.

Istaknuli su da su iznimno zainteresirani za kupnju ili najam skladišnih kapaciteta za naftne derivate negdje na jadranskoj obali. Lukoil trenutačno u Hrvatskoj posjeduje riječni terminal u vukovarskoj luci na Dunavu, ali riječni transport nafte znatno je skuplji i logistički kompliciraniji od morskoga, tako da bi pomoću morskog terminala Lukoil značajno smanjio operativne troškove.

Kompanija je nedavno kupila rafineriju ISAB na Siciliji, pa bi terminal na Jadranu mogao postati središnji distributivni centar za sve Lukoilove crpke u regiji. Osim u Hrvatskoj, Lukoil u ovom dijelu Europe posluje i u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a planira i osnutak podružnica u Sloveniji te Bosni i Hercegovini. 

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika